Ce legătură are ora de culcare cu sănătatea intestinelor?
Cercetătorii de la Departamentul de Reabilitare Pediatrică din China au descoperit diferențe semnificative între sănătatea intestinelor copiilor care merg la culcare devreme și a celor care stau treji până târziu.
Studiul a arătat că copiii care se culcau devreme aveau o diversitate microbiană mai mare în flora intestinală. Bacteriile benefice, precum Akkermansia muciniphila, erau mai abundente în cazul celor care mergeau la culcare mai devreme. Aceste bacterii sunt asociate cu sănătatea intestinelor și au fost legate de funcții cognitive sănătoase.
Studiile anterioare au demonstrat că un somn adecvat îmbunătățește performanța academică, creșterea fizică și este asociat cu un indice de masă corporală (IMC) mai sănătos. Studiul actual a investigat relația dintre tiparele de somn ale copiilor și microbiota intestinală a acestora. Într-o lucrare publicată în Scientific Reports, cercetătorii au analizat genomul din mostre de fecale de la 88 de copii sănătoși, cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani.
O creștere a bacteriilor benefice
Copiii au fost împărțiți în două grupuri, în funcție de ora de culcare: cei care dormeau înainte de ora 21:30 și cei care adormeau după această oră. Pe parcursul a două săptămâni, jurnalele de somn au înregistrat factori precum ora la care adormeau, trezirile nocturne, eficiența somnului și calitatea acestuia.
Analiza genomică a arătat că cei care se culcau devreme aveau o abundență mai mare de anumite bacterii intestinale benefice. Mai exact, Akkermansia muciniphila era semnificativ mai prezentă la grupul cu culcare devreme. Alte bacterii crescute la acești copii au fost Holdemania filiformis, Firmicutes bacterium CAG-95, Streptococcus sp. A12, Weissella confusa, Clostridium sp. CAG-253, Alistipes finegoldii și Eubacterium siraeum. De asemenea, nivelurile de ciuperci CAG-83 erau mai ridicate în acest grup.
La nivel de filum și gen, Verrucomicrobia, Akkermansia, Holdemania și Firmicutes neclasificate au arătat o abundență mai mare la copiii care mergeau la culcare devreme, notează Medical Xpress.
Analiza corelației dintre parametrii somnului și speciile microbiene a arătat că Akkermansia muciniphila și Alistipes finegoldii erau corelate pozitiv cu timpul necesar pentru a adormi. Clostridium sp. CAG-253 era corelat negativ cu întârzierea adormirii. Alistipes finegoldii era corelat pozitiv cu durata totală a somnului, dar corelat negativ cu frecvența viselor și eficiența somnului. Corelații negative au fost observate între Alistipes finegoldii, Akkermansia muciniphila și Holdemania filiformis în raport cu calitatea somnului.
Sănătatea intestinelor influențează somnul sau invers?
Analiza metabolică a arătat o activitate crescută în metabolismul aminoacizilor și reglarea neurotransmițătorilor la cei care se culcau devreme. Aceste căi sunt cruciale pentru funcția și dezvoltarea creierului, sugerând o posibilă legătură între sănătatea intestinelor și cogniție.
„Aceste diferențe în diversitatea speciilor și în căile metabolice sugerează că tiparele de somn influențează semnificativ microbiota intestinală. Descoperirile noastre ar putea duce la noi intervenții farmacologice care vizează tulburările de somn la copii”, se menționează în lucrarea de cercetare.
Această constatare ar putea arăta o corelație între tiparele de somn și rezultatele microbiomului sau, invers, că microbiomul influențează tiparele de somn. Deși studiul s-a concentrat pe prima ipoteză, programul de somn al copiilor a fost cel obișnuit, fără intervenții din partea cercetătorilor.
Aceste corelații au un mare potențial pentru a fi urmărite în mai multe direcții, cu scopul de a determina mecanismele cauzale din spatele legăturii somn-intestin-cogniție.
Vă recomandăm să citiți și:
Oamenii de știință au descoperit o nouă celulă, prezisă pentru prima oară acum 100 de ani
Microgravitația afectează ritmul normal al inimii astronauților
Puii de găină ne ajută să înțelegem modul în care creierul recunoaște fețele