Misterul încălzirii atmosferei Soarelui, tot mai aproape de a fi rezolvat
Soarele nostru este un mister profund, iar creșterea temperaturii pe coroana solară este derutantă și a rămas un fenomen neînțeles încă din 1939, când a fost identificată pentru prima dată temperatura ridicată a coroanei.
În deceniile care au urmat, oamenii de știință au încercat să determine mecanismul care ar putea cauza această încălzire neașteptată, dar până acum nu au reușit.
Acum, o echipă condusă de Sayak Bose, cercetător la Princeton Plasma Physics Laboratory (PPPL) din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA (DOE), a făcut un progres semnificativ în înțelegerea mecanismului de încălzire care stă la baza acestuia.
Descoperirile lor recente arată că undele de plasmă reflectate ar putea determina încălzirea găurilor coronale, care sunt regiuni cu densitate scăzută ale coroanei solare cu linii de câmp magnetic deschise care se extind în spațiul interplanetar.
Aceste descoperiri reprezintă un progres major spre rezolvarea uneia dintre cele mai misterioase dileme despre cea mai apropiată stea a noastră.
Mecanismul care ar putea cauza o încălzire neașteptată
„Oamenii de știință știau că găurile coronale au temperaturi ridicate, dar mecanismul de bază responsabil pentru încălzire nu este bine înțeles”, a declarat Bose, autorul principal al articolului care prezintă rezultatele în The Astrophysical Journal.
„Descoperirile noastre arată că reflexia undelor plasmatice poate face treaba. Acesta este primul experiment de laborator care demonstrează că undele Alfvén se reflectă în condiții relevante pentru găurile coronale.”
Prevăzute pentru prima dată de fizicianul suedez Hannes Alfvén, laureat al Premiului Nobel, undele care îi poartă numele se aseamănă cu vibrațiile corzilor de chitară ciupite, cu excepția faptului că, în acest caz, undele de plasmă sunt cauzate de câmpurile magnetice oscilante.
Soarele nostru este un mister profund
Bose și alți membri ai echipei au folosit coloana de plasmă lungă de 20 de metri a Large Plasma Device (LAPD) de la Universitatea California-Los Angeles (UCLA) pentru a excita undele Alfvén în condiții care le imită pe cele care apar în jurul găurilor coronale, scrie EurekAlert.
Experimentul a demonstrat că, atunci când undele Alfvén întâlnesc regiuni cu densitate variabilă a plasmei și intensitatea câmpului magnetic, așa cum se întâmplă în atmosfera solară din jurul găurilor coronale, acestea pot fi reflectate și se pot deplasa înapoi spre sursa lor. Coliziunea undelor care se deplasează spre exterior și a celor reflectate provoacă turbulențe care, la rândul lor, provoacă încălzire.
„Fizicienii au emis de mult ipoteza că reflectarea undelor Alfvén ar putea ajuta la explicarea încălzirii găurilor coronale, dar a fost imposibil de verificat în laborator sau de măsurat direct”, a declarat Jason TenBarge, cercetător invitat la PPPL. „Această lucrare oferă prima verificare experimentală a faptului că reflexia undelor Alfvén nu numai că este posibilă, dar și că, de fapt, cantitatea de energie reflectată este suficientă pentru a încălzi găurile coronale.”
Vă recomandăm să mai citiți și:
Soarele s-a dezlănțuit din nou! O furtună geomagnetică puternică lovește astăzi Pământul
A fost descoperită o planetă care orbitează cea mai apropiată stea de Soare
Record de pete solare pe suprafața Soarelui! Ce se întâmplă cu steaua noastră?