O veche zicală spune că o plimbare perfectă include „ceva de văzut, un loc unde să îți faci nevoile și un loc unde să bei o ceașcă de ceai”. În timp ce aceste lucruri fac într-adevăr o plimbare respectabilă, oamenii de știință au descoperit că anumite aspecte ale naturii vor transforma o plimbare bună într-una grozavă, în moduri surprinzătoare.
În ultimii ani, a devenit evident că interacțiunea cu natura face minuni pentru sănătatea noastră, nu numai pentru că ne menține corpul în formă fizic, ci și creierul. Anul trecut, un studiu pe termen lung efectuat pe 2,3 milioane de persoane din Țara Galilor a arătat că, cu cât locuim mai aproape de natură, cu atât sunt mai mici șansele de a avea o afecțiune psihică.
„Dacă oamenii ar interacționa cu natura în fiecare zi, ar fi o schimbare radicală în ceea ce privește sănătatea mintală”, spune Michele Antonelli, medic la Azienda Unità Sanitaria Locale (autoritatea locală de sănătate) din Reggio Emilia, Italia.
S-a constatat că anumite elemente naturale – în special flori, peisaje și mirosuri – pot stimula creierul mai mult decât altele. Puterea naturii de a ne concentra atenția și de a ne reduce nivelul de stres nu ține doar de estetica sa plăcută, ci este legată de o idee cunoscută sub numele de teoria restaurării atenției.
În timpul zilei, ne îndreptăm atenția către o serie de sarcini – citirea e-mailurilor, redactarea rapoartelor, programarea întâlnirilor. Este ceea ce se numește „atenție de sus în jos” – gândurile noastre ne direcționează acțiunile.
Dar această atenție este epuizantă din punct de vedere cognitiv, astfel încât nu o putem menține mult timp și ne pierdem rapid concentrarea și autocontrolul. Natura declanșează ceea ce se numește „fascinație ușoară”.
Ea conține stimuli care ne atrag atenția și sunt mai puțin pretențioși din punct de vedere cognitiv – creând ceea ce se numește „atenție de jos în sus”; aceasta oferă creierului o șansă de a se reface, potrivit The Guardian.
„Dacă oamenii și-ar da seama cât de bună poate fi natura pentru ei, nu am mai da rețete verzi ca tratament, ci ca măsură preventivă, pentru a împiedica apariția problemelor de sănătate mintală. Natura este gratuită și este cel mai bun medicament. Cred cu adevărat acest lucru”, spune Antonelli.
Până în 2050, miopia ar putea afecta aproape 40% dintre tineri
Microplasticele ar putea ajunge în creierul oamenilor și prin respirație
Ce efecte a descoperit un studiu în cazul tinerilor hărțuiți în liceu?