Carnea cultivată în laborator, tot mai aproape de consumatori

13 10. 2024, 12:00

Carnea cultivată în laborator ar putea fi pusă în vânzare în Marea Britanie în câțiva ani, a declarat autoritatea de reglementare în domeniul alimentar, fiind înregistrate deja cereri pentru friptură, carne de vită, pui și foie gras cultivate, în timp ce alte solicitări sunt așteptate în următorii doi ani.

Food Standards Agency (FSA) a primit recent o finanțare guvernamentală de 1,6 milioane de lire sterline pentru a dezvolta un proces eficient de evaluare a siguranței pentru alimentele noi. FSA a declarat că Regatul Unit este o piață atractivă, deoarece are un număr mare de vegani, vegetarieni și flexitarieni, o deschidere mai mare față de noile alimente decât multe alte țări europene și un sector financiar mare pentru a sprijini companiile nou înființate.

Israel are, de anul acesta, friptură de laborator

Carnea cultivată este produsă prin creșterea celulelor și nu necesită creșterea sau sacrificarea animalelor. Puiul cultivat a fost aprobat pentru vânzarea către consumatori în Singapore în 2020 și în SUA în 2023, iar friptura cultivată a fost aprobată în Israel în 2024. Zeci de companii din întreaga lume dezvoltă produse similare, inclusiv folosind carne de porc și pește.

Creșterea animalelor este o cauză majoră a emisiilor de încălzire a climei și a distrugerii naturii. Carnea cultivată necesită mult mai puțin pământ și apă pentru a fi produsă și evită problemele legate de bunăstarea animalelor. În timp ce carnea cultivată are aceleași celule ca și carnea sacrificată, asigurarea faptului că este sigură pentru consumul uman este în continuare vitală, a declarat profesorul Robin May, consilier științific principal la FSA.

Celulele, cultivate într-un mediu lichid

„Companiile urmăresc în mod evident să obțină produse imposibil de distins de echivalentul animal, dar modul în care realizează acest lucru este fundamental diferit”, spune acesta.

Celulele sunt cultivate într-un lichid și sunt îndemnate să se transforme în mușchi, sânge și țesut adipos, potrivit The Guardian.

Profesorul May a mai spus că FSA a fost uneori criticată pentru întârzierile în luarea deciziilor cu privire la noile alimente: „[Dar] cel mai important lucru este că alimentele pe care le cumpărați sunt alimente în care puteți avea încredere. Deci, cred că oamenii se așteaptă ca noi să mergem cât mai departe posibil în ceea ce privește stabilirea siguranței alimentare.”

Companiile producătoare de carne cultivată susțin că aceasta este mai sigură din multe puncte de vedere decât carnea tradițională, deoarece evită contaminarea cu bacterii de fermă precum E coli și salmonella, precum și antibioticele administrate multor animale.

Vă recomandăm să citiți și:

A fost descoperit centrul de control al impulsivității în creier. Cum i-ar putea ajuta pe pacienții cu Parkinson?

Autismul și ADHD încep în intestine, arată un studiu efectuat pe copii din Suedia

Descoperirea care prezice cu exactitate riscul de mortalitate

Cercetătorii descoperă cum apar vocile cauzate de schizofrenie