TESS, vânătorul de exoplanete al NASA, a detectat un sistem stelar record

13 10. 2024, 19:00

Cu ajutorul sondei spațiale de vânătoare de exoplanete a NASA, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), oamenii de știință au reperat un sistem triplu stelar record, atât de strâns legat încât ar putea încăpea confortabil între Soare și cea mai apropiată planetă a sa, Mercur.

Sistemul, denumit TIC 290061484, conține stele gemene care se învârt una în jurul celeilalte o dată la 1,8 zile terestre, precum și o a treia stea care orbitează această pereche o dată la 25 de zile terestre.

Orbita foarte strânsă a acestui sistem stelar triplu, situat la puțin sub 5 000 de ani-lumină distanță, în constelația Cygnus, lebăda, îl transformă într-un record.

Precedentul deținător al recordului pentru cea mai strânsă orbită a sistemului de trei stele este Lamba Tauri, care a stabilit recordul în 1956, a treia sa stea având nevoie de 33 de zile pentru a orbita în jurul stelelor sale gemene interioare.

Echipa de descoperire a inclus oameni de știință care s-au întâlnit ca parte a proiectului Planet Hunters, acum închis, care s-a desfășurat între 2010 și 2013. Amatorii s-au unit cu astronomii profesioniști pentru a forma colaborarea Visual Survey Group, care funcționează de un deceniu.

Sistemul ar putea încăpea între Soare și Mercur

„Datorită configurației compacte și de margine a sistemului, putem măsura orbitele, masele, dimensiunile și temperaturile stelelor sale”, a declarat într-un comunicat Veselin Kostov, membru al echipei de la Goddard Space Flight Center al NASA și parte a Institutului SETI.

Echipa crede că sistemul stelar TIC 290061484 este foarte stabil, deoarece stelele orbitează una în jurul celeilalte aproape în același plan. Dacă orbitele stelelor ar fi înclinate în direcții diferite, influențele lor gravitaționale le-ar perturba orbitele, făcând sistemul instabil.

Totuși, această stabilitate nu va dura la nesfârșit – poate câteva milioane de ani. Deși pentru noi este o perioadă lungă de timp, în cosmosul nostru vechi de 13,8 miliarde de ani este doar o clipire din ochi.

Pe măsură ce stelele gemene din inima acestui sistem stelar triplu îmbătrânesc, ele se vor extinde spre exterior și, în cele din urmă, vor fuziona. Acest lucru va declanșa o explozie masivă de supernovă în aproximativ 20 până la 40 de milioane de ani.

Stelele s-au format împreună din același proces de creștere

Din fericire, este puțin probabil ca acest lucru să aibă un impact asupra vieții pe planetele din jurul celor trei stele, deoarece nu par să existe planete suficient de aproape de stele pentru a susține viața (cel puțin așa cum o știm noi).

„Credem că stelele s-au format împreună din același proces de creștere, ceea ce ar fi perturbat formarea planetelor foarte aproape de oricare dintre stele”, a spus Rappaport.

Cu toate acestea, este posibil ca o planetă foarte îndepărtată să existe în sistemul TIC 290061484, orbitând cele trei stele ca și cum ar fi una singură, scrie LiveScience.

Echipa a reperat sistemul stelar triplu record datorită luminii stelare stroboscopice cauzate de stelele care se intersectează una în fața celeilalte, așa cum se vede din poziția noastră pe Pământ.

Echipa a apelat la învățarea automată pentru a analiza cantități mari de date de la TESS și pentru a detecta un model care indică aceste eclipse.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Vânătorul de exoplanete” va începe să caute un alt Pământ în 2026

Telescopul Webb a detectat vremea de pe o exoplanetă aflată la 280 de ani-lumină depărtare

A fost detectată o nouă exoplanetă de tip Jupiter

Exoplanetele înghețate ar putea avea un ingredient esențial pentru viață