Noi simulări sugerează că o civilizație extraterestră avansată ar putea avea nevoie de mai puțin de 1.000 de ani pentru a-și distruge propria planetă din cauza schimbărilor climatice, chiar dacă se bazează exclusiv pe energie regenerabilă.
Atunci când astrofizicienii au simulat ascensiunea și decăderea civilizațiilor extraterestre, au descoperit că, dacă o civilizație ar cunoaște o creștere tehnologică și un consum de energie exponențiale, ar avea la dispoziție mai puțin de 1.000 de ani înainte ca planeta extraterestră să devină prea fierbinte pentru a mai fi locuibilă.
Acest lucru ar fi valabil chiar dacă civilizația ar utiliza surse regenerabile de energie, din cauza scurgerilor inevitabile sub formă de căldură, așa cum prevăd legile termodinamicii.
În timp ce astrofizicienii au dorit să înțeleagă implicațiile pentru viața dincolo de planeta noastră, studiul lor a fost inițial inspirat de utilizarea energiei de către oameni, care a crescut exponențial începând cu anii 1800.
În 2023, oamenii au utilizat aproximativ 180.000 de terawatt-oră (TWh), ceea ce reprezintă aproximativ aceeași cantitate de energie care lovește Pământul de la Soare în orice moment.
O mare parte din această energie este produsă de gaz și cărbune, care încălzesc planeta într-un ritm nesustenabil. Dar chiar dacă toată această energie ar fi creată din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, omenirea ar continua să crească și, prin urmare, ar continua să aibă nevoie de mai multă energie, scrie LiveScience.
„Este însă un lucru durabil pe o perioadă lungă de timp?”, s-a întrebat Manasvi Lingam, astrofizician la Florida Tech și coautor al studiului.
Lingam și coautorul său Amedeo Balbi, profesor asociat de astronomie și astrofizică la Universitatea Tor Vergata din Roma, au fost interesați să aplice a doua lege a termodinamicii la această problemă.
Această lege spune că nu există un sistem energetic perfect, în care toată energia creată este utilizată eficient; o parte din energie trebuie întotdeauna să scape din sistem. Această energie scăpată va face ca o planetă să se încălzească în timp.
O acumulare de scurgeri de energie, chiar și din energia verde, va supraîncălzi în cele din urmă orice planetă până la punctul în care aceasta nu va mai fi locuibilă.
Dacă nivelurile de energie nu sunt reduse, acest nivel dezastruos al schimbărilor climatice ar putea dura mai puțin de 1 000 de ani de la începutul producției de energie, a constatat echipa.
Pentru astrobiologi, această limită de 1.000 de ani face, de asemenea, mult mai dificilă găsirea vieții în alte părți ale cosmosului. La urma urmei, 1.000 de ani reprezintă o clipită în termeni cosmici, planetele precum Pământul având nevoie de sute de milioane de ani pentru a deveni locuibile în primul rând.
Un posibil semnal de la extratereștri ar fi mai degrabă un eveniment cosmic extrem de rar
A început prima căutare de tehnologie extraterestră la frecvențe joase în galaxiile îndepărtate
NASA construiește un telescop pentru „vânătoarea” de extratereștri
Motivul sinistru pentru care nu am găsit niciodată extratereștri