Premiul Nobel pentru Chimie 2024, acordat cercetătorilor care „au spart codul” proteinelor
Săptămână Premiilor Nobel continuă! Premiul Nobel pentru Chimie din 2024, cel de-al treilea din seria prestigioasă, a fost acordat celor trei oameni de știință care „au spart codul” proteinelor.
Premiul Nobel pentru Chimie 2024 a fost acordat lui David Baker „pentru designul computațional al proteinei”, lui Demis Hassabis și lui John M. Jumper „pentru predicția structurii proteinei”.
Astfel, Premiul Nobel pentru Chimie din 2024 este despre proteine, considerate instrumentele chimice ingenioase ale vieții. Potrivit unui comunicat de presă al Fundației Nobel, David Baker a reușit imposibilul și a construit noi tipuri de proteine. Demis Hassabis și John Jumper au dezvoltat un model de Inteligență Artificială pentru a rezolva o problemă veche de 50 de ani: prezicerea structurilor complexe ale proteinelor. Aceste descoperiri au un potențial enorm, au transmis membrii Comitetului Nobel pentru Chimie.
„Una dintre descoperirile recunoscute în acest an are în vedere construirea de proteine”
„Una dintre descoperirile recunoscute în acest an are în vedere construirea de proteine spectaculoase. Cealaltă este despre împlinirea unui vis vechi de 50 de ani: prezicerea structurilor proteinelor din secvențele de aminoacizi. Ambele descoperiri deschid calea către posibilități vaste”, a spus Heiner Linke, director al Comitetului Nobel pentru Chimie.
Demis Hassabis și lui John M. Jumper au folosit rețele neurale artificiale și învățarea automată pentru a prezice structurile proteinelor. Coincidență sau nu, cu o zi înainte, Premiul Nobel pentru Fizică din 2024 a fost acordat pentru descoperiri și inovații în domeniul Inteligenței Artificiale.
Cine ar putea câștiga Premiul Nobel pentru Pace în 2024?
Au mai rămas acum trei Premii Nobel, cel pentru Literatură, cel pentru Pace și cel pentru Economie.
Henrik Urdal, director al Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo, a declarat că Premiul Nobel pentru Pace din acest an ar putea fi acordat echipelor umanitare care ajută civilii afectați de conflictele globale. O potențială candidatură controversată este cea a Agenției ONU pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA), care joacă un rol esențial în sprijinirea civililor din Gaza, dar este criticată de Israel din cauza acuzațiilor legate de atacurile din 2023.
Printre cei menționați se află și secretarul general al ONU, António Guterres, dar și activista de mediu Greta Thunberg.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Inteligența Artificială, marele câștigător al Premiului Nobel pentru Fizică din 2024