Joaca în aer liber ar putea preveni obezitatea la copii

11 10. 2024, 12:00

Noi cercetări sugerează că joaca în aer liber în perioada preșcolară scade riscul celor mici de a dezvolta obezitate în copilărie.

Studiul a inclus copii născuți în Japonia în două săptămâni din ianuarie și iulie 2001. Dintre cei 53.575 de copii, 42.812 aveau date privind joaca în aer liber la vârsta de 2,5 ani.

Într-un sondaj, părinților li s-a cerut să răspundă la întrebarea: „Unde se joacă de obicei copiii dumneavoastră (excluzând locuințele și centrele de zi frecventate)?” Opțiunile disponibile pentru răspuns includeau „în grădina mea sau pe terenul complexului de apartamente”, „în parcuri”, „în zone naturale, cum ar fi câmpuri, păduri și plaje”, „pe stradă”, „în temple”, „în locuri de joacă din centre comerciale și supermarketuri”, „altundeva” și „nu se joacă în nicio altă parte în afară de interiorul casei mele”.

Dacă a fost ales unul sau mai multe dintre primele cinci locuri, s-a considerat că copilul avea expunere la jocuri în aer liber, acest lucru fiind valabil pentru 91% dintre copii.

Joaca în aer liber, potențial remediu împotriva obezității

În sondajele de urmărire, când copiii aveau 7 ani, 31.743 din 42.812 (74%) aveau date despre înălțime și greutate, iar 10% au fost clasificați ca fiind supraponderali sau obezi.

În comparație cu copiii care nu se jucau în aer liber, cei care aveau acest obicei aveau șanse mai mici cu 15% de a deveni supraponderali sau obezi, după ajustarea pentru alți factori influenți, notează Medical Xpress.

„Sugerăm ca părinții și îngrijitorii să încurajeze obiceiurile de joacă în aer liber la copiii lor de la o vârstă fragedă, deoarece acest lucru poate ajuta la prevenirea obezității mai târziu în viață”, a declarat autorul principal, Takahiro Tsuge, de la Kurashiki Medical Center (Japonia).

Studiul a fost publicat în jurnalul Acta Paediatrica.

Vă recomandăm să citiți și:

Pacienții care fumează și după radioterapie prezintă risc mai mare de cancer pulmonar în viitor

Un medicament pentru diabet a încetinit îmbătrânirea creierului la maimuțe

Oamenii de știință au descoperit o nouă celulă, prezisă pentru prima oară acum 100 de ani

Microgravitația afectează ritmul normal al inimii astronauților