Cofeina poate ajuta inima, arată un studiu
Aportul de cofeină ar putea îmbunătăți sănătatea inimii. Bolile vasculare, deteriorarea vaselor de sânge și consecințele acestora, precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, reprezintă principalele cauze de deces în populația generală.
În cazul pacienților cu boli reumatice inflamatorii, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă, riscurile sunt mult mai mari, atât din cauza bolilor în sine, cât și a unor tratamente, în special cele bazate pe derivați de cortizon.
Studiul a fost publicat în jurnalul Rheumatology.
Aportul de cofeină este benefic pentru sănătatea vasculară
Până în prezent, recomandările medicilor pentru reducerea acestor riscuri vasculare s-au axat pe evitarea factorilor de risc. Printre recomandări se numărau controlul inflamației, reducerea medicației cu cortizon, precum și sfaturi convenționale, cum ar fi renunțarea la fumat, reducerea colesterolului și controlul hipertensiunii arteriale.
Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Sapienza din Roma (Italia) implicați în acest studiu cred că pacienții ar putea să își îmbunătățească sănătatea vasculară printr-o activitate plăcută. Rezultatele lor sugerează că aportul de cofeină, prezentă în cafea, ceai și cacao, ajută la activarea celulelor progenitoare endoteliale, un grup de celule responsabile de regenerarea pereților vaselor de sânge și implicate în creșterea vasculară.
Este bine cunoscut faptul că o dietă bogată în vitamina D (găsită în pești grași și ouă), vitamina A (prezentă în multe fructe) și acizi grași polinesaturați, și scăzută în sodiu, ajută la reducerea inflamației. Oamenii de știință au fost curioși și despre cofeină. Pe lângă efectul stimulant bine cunoscut asupra organismului, cofeina are și un efect antiinflamator, deoarece se leagă de receptorii de pe suprafața celulelor imunitare. Efectul consumului de cofeină asupra sănătății cardiovasculare a fost investigat pe larg, dar rezultatele au fost uneori contradictorii.
Rolul dietei în gestionarea bolilor
Cercetătorii au studiat 31 de pacienți cu lupus, care nu aveau factori tradiționali de risc cardiovascular, folosind un chestionar alimentar de șapte zile. După o săptămână, au analizat sângele pacienților pentru a evalua sănătatea vaselor lor de sânge. Oamenii de știință au descoperit că pacienții care consumaseră cofeină aveau o sănătate vasculară mai bună, măsurată prin celulele endoteliale, care formează stratul interior important al vaselor de sânge, scrie Medical Xpress.
„Studiul nostru încearcă să le ofere pacienților informații despre rolul posibil al dietei în controlul bolii. Va fi necesar să confirmăm aceste rezultate printr-un studiu longitudinal, pentru a evalua impactul real al consumului de cafea asupra evoluției bolii”, a declarat autoarea principală a studiului, Fulvia Ceccarelli.
Vă recomandăm să citiți și:
Sfaturi de la experți: Cum alegem mereu fructele coapte?
Mamele surogat pot dezvolta mai multe complicații în timpul sarcinii
Oamenii de știință au descoperit „un buton de pauză” în dezvoltarea umană