Brânza gustoasă care se întinde ar putea fi produsă acum chiar și fără ajutorul vacilor, după dezvoltarea unor tulpini de drojdie care produc proteinele esențiale din lapte.
Cheia acestei dezvoltări, realizată de compania israeliană DairyX, constă în producerea de proteine de cazeină capabile să se auto-asambleze în bile mici care conferă brânzei și obișnuite elasticitatea.
Brânzeturile pe bază de plante, existente deja pe piață, nu reușesc adesea să ofere texturile pe care le apreciază iubitorii de produse lactate, iar compania consideră că este prima care a anunțat că a realizat această descoperire, potrivit The Guardian.
Bovinele au un impact major asupra climei, din cauza gazului metan pe care îl produc, a poluării și distrugerii naturii asociate cu industria globală. Dezvoltarea de alternative cu impact redus la produsele lactate și la carne s-a accelerat în ultimii ani, producția de alimente pe bază de plante și de carne fiind tot mai prezentă în alegerile consumatorilor.
Abordarea DairyX este o a treia cale – fermentarea de precizie. În prezent, DairyX își extinde activitatea și intenționează să obțină aprobarea necesară pentru ca toți consumatorii să poată cumpăra produsul începând cu anul 2027.
În caz de succes, cazeinele ar putea fi utilizate de producătorii de brânzeturi și iaurturi pentru a înlocui laptele de vacă, fără modificări ale echipamentelor sau ingredientelor.
„Oamenii au încercat să elimine vaca din producția de lactate încă de la sfârșitul anilor 1970”, a declarat Dr. Arik Ryvkin, fondator și director executiv al DairyX.
Ryvkin a urmat anterior o dietă vegană timp de 10 ani, dar a devenit frustrat de imposibilitatea de a include brânză bună în ceea ce mânca: „Așa că am trișat, iar apoi am decis să rezolv problema pentru toată lumea”.
Multe produse lactate pe bază de plante existente folosesc aditivi, cum ar fi stabilizatori, emulgatori și agenți de îngroșare, dar tot nu reproduc pe deplin elasticitatea produselor lactate obișnuite. DairyX a utilizat tulpini de drojdie modificate pentru a produce cazeină, care este identică genetic cu proteinele din produsele lactate. Dar, pentru ca aceste proteine să se auto-asambleze în bile minuscule – numite micelii – a trebuit, de asemenea, să perfecționeze adăugarea altor molecule atașate care determină proprietățile proteinei.
Cât de sănătoasă este brânza? Experții au vești bune și vești proaste
Brânza ricotta, în pericol din cauza unei secete fără precedent
Motivul pentru care fiecare tip de brânză are un miros diferit
Brânza ne face fericiți și ar putea avea și beneficii pentru sănătate