Home » Știință » Brânza delicioasă și „elastică”, produsă fără ajutorul vacilor

Brânza delicioasă și „elastică”, produsă fără ajutorul vacilor

Brânza delicioasă și „elastică”, produsă fără ajutorul vacilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.10.2024

Brânza gustoasă care se întinde ar putea fi produsă acum chiar și fără ajutorul vacilor, după dezvoltarea unor tulpini de drojdie care produc proteinele esențiale din lapte.

Cheia acestei dezvoltări, realizată de compania israeliană DairyX, constă în producerea de proteine de cazeină capabile să se auto-asambleze în bile mici care conferă brânzei și obișnuite elasticitatea.

Brânzeturile pe bază de plante, existente deja pe piață, nu reușesc adesea să ofere texturile pe care le apreciază iubitorii de produse lactate, iar compania consideră că este prima care a anunțat că a realizat această descoperire, potrivit The Guardian.

Alternativele pentru lactate și carne, tot mai cerute

Bovinele au un impact major asupra climei, din cauza gazului metan pe care îl produc, a poluării și distrugerii naturii asociate cu industria globală. Dezvoltarea de alternative cu impact redus la produsele lactate și la carne s-a accelerat în ultimii ani, producția de alimente pe bază de plante și de carne fiind tot mai prezentă în alegerile consumatorilor.

Abordarea DairyX este o a treia cale – fermentarea de precizie. În prezent, DairyX își extinde activitatea și intenționează să obțină aprobarea necesară pentru ca toți consumatorii să poată cumpăra produsul începând cu anul 2027.

În caz de succes, cazeinele ar putea fi utilizate de producătorii de brânzeturi și iaurturi pentru a înlocui laptele de vacă, fără modificări ale echipamentelor sau ingredientelor.

„Oamenii au încercat să elimine vaca din producția de lactate încă din anii 1970”

„Oamenii au încercat să elimine vaca din producția de lactate încă de la sfârșitul anilor 1970”, a declarat Dr. Arik Ryvkin, fondator și director executiv al DairyX.

Ryvkin a urmat anterior o dietă vegană timp de 10 ani, dar a devenit frustrat de imposibilitatea de a include brânză bună în ceea ce mânca: „Așa că am trișat, iar apoi am decis să rezolv problema pentru toată lumea”.

Multe produse lactate pe bază de plante existente folosesc aditivi, cum ar fi stabilizatori, emulgatori și agenți de îngroșare, dar tot nu reproduc pe deplin elasticitatea produselor lactate obișnuite. DairyX a utilizat tulpini de drojdie modificate pentru a produce cazeină, care este identică genetic cu proteinele din produsele lactate. Dar, pentru ca aceste proteine să se auto-asambleze în bile minuscule – numite micelii – a trebuit, de asemenea, să perfecționeze adăugarea altor molecule atașate care determină proprietățile proteinei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cât de sănătoasă este brânza? Experții au vești bune și vești proaste

Brânza ricotta, în pericol din cauza unei secete fără precedent

Motivul pentru care fiecare tip de brânză are un miros diferit

Brânza ne face fericiți și ar putea avea și beneficii pentru sănătate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Care este ruda lui T. Rex care mai trăiește și astăzi? S-a ascuns la vedere timp de foarte mulți ani!
Care este ruda lui T. Rex care mai trăiește și astăzi? S-a ascuns la vedere timp de foarte mulți ani!
Pajiștile mici de flori sălbatice din orașe, o alternativă bună pentru insecte
Pajiștile mici de flori sălbatice din orașe, o alternativă bună pentru insecte
Semnale din spațiul cosmic, studiate cu ajutorul unui radiotelescop distrus în 2020
Semnale din spațiul cosmic, studiate cu ajutorul unui radiotelescop distrus în 2020
Ionela Cozmiuc și Gianina Van Gronigen, premiate la Gala Mari Sportivi ProSport 2024: „Eram hotărâtă să nu mă mai întorc în sport!”
Ionela Cozmiuc și Gianina Van Gronigen, premiate la Gala Mari Sportivi ProSport 2024: „Eram hotărâtă să nu mă mai ...
Dezvăluire: Cum a devenit un laborator al Marinei Americane un centru pentru experimentele cu radiații umane
Dezvăluire: Cum a devenit un laborator al Marinei Americane un centru pentru experimentele cu radiații umane
Keratopigmentarea, procedura estetică tot mai populară pe TikTok care îngrijorează medicii
Keratopigmentarea, procedura estetică tot mai populară pe TikTok care îngrijorează medicii
Test de cultură generală. Cât de repede zboară curcanii?
Test de cultură generală. Cât de repede zboară curcanii?
Astronomii au descoperit un fenomen care apare și dispare la polii planetei Jupiter
Astronomii au descoperit un fenomen care apare și dispare la polii planetei Jupiter
Președintele Joe Biden l-a grațiat pe fiul său Hunter. Este „o grațiere completă și necondiționată”
Președintele Joe Biden l-a grațiat pe fiul său Hunter. Este „o grațiere completă și necondiționată”
Turiștii care ajung la Hong Kong, întâmpinați de mii de sculpturi cu urși panda
Turiștii care ajung la Hong Kong, întâmpinați de mii de sculpturi cu urși panda
Vremea se schimbă radical! Ce au anunțat meteorologii pentru următoarele două săptămâni
Vremea se schimbă radical! Ce au anunțat meteorologii pentru următoarele două săptămâni
Carl Zeiss, fostul ucenic care a făcut istorie
Carl Zeiss, fostul ucenic care a făcut istorie
80% dintre americani vor fi supraponderali sau obezi până în 2050, arată un studiu
80% dintre americani vor fi supraponderali sau obezi până în 2050, arată un studiu
Chatboții bazați pe Inteligență Artificială ar putea ajuta oamenii cu cumpărăturile de sărbători
Chatboții bazați pe Inteligență Artificială ar putea ajuta oamenii cu cumpărăturile de sărbători
Exploatare minieră suspendată pe fundul mării Arctice
Exploatare minieră suspendată pe fundul mării Arctice
Audiere istorică la Haga pentru a stabili țările „vinovate” pentru schimbările climatice
Audiere istorică la Haga pentru a stabili țările „vinovate” pentru schimbările climatice
„Sucul” eliberat de mușchi în timpul exercițiilor fizice contribuie la vindecarea nervilor
„Sucul” eliberat de mușchi în timpul exercițiilor fizice contribuie la vindecarea nervilor
Protejarea masei musculare este vitală pentru o îmbătrânire sănătoasă. Iată de ce
Protejarea masei musculare este vitală pentru o îmbătrânire sănătoasă. Iată de ce