Telescopul Webb a descoperit ceva fără precedent într-o galaxie bizară

09 10. 2024, 10:00

Privind mai departe ca niciodată în Universul timpuriu cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb al NASA, astronomii au descoperit ceva fără precedent: o galaxie cu o semnătură luminoasă ciudată, pe care o atribuie faptului că gazul său eclipsează stelele.

Descoperită la aproximativ 1 miliard de ani după Big Bang, galaxia GS-NDG-9422 (9422) ar putea reprezenta o etapă a evoluției galactice ce reprezintă veriga lipsă între primele stele ale Universului și galaxiile familiare, bine stabilite.

„Primul meu gând atunci când m-am uitat la spectrul galaxiei a fost că este ciudat, tocmai pentru ce a fost conceput Telescopul Webb să dezvăluie: fenomene complet noi în Universul timpuriu care ne vor ajuta să înțelegem cum a început povestea cosmică”, a declarat cercetătorul principal Alex Cameron de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.

Cameron l-a contactat pe colegul Harley Katz, un teoretician, pentru a discuta despre datele ciudate.

Lucrând împreună, echipa lor a descoperit că modelele computerizate ale norilor de gaz cosmic încălziți de stele foarte fierbinți și masive, într-o măsură în care gazul strălucea mai tare decât stelele, se potriveau aproape perfect cu observațiile lui Webb.

Stelele, mult mai fierbinți și mai masive decât ceea ce vedem în Universul local

„Se pare că aceste stele trebuie să fie mult mai fierbinți și mai masive decât ceea ce vedem în Universul local, ceea ce are sens, deoarece Universul timpuriu a fost un mediu foarte diferit”, a declarat Katz, de la Oxford și Universitatea din Chicago.

În Universul local, stelele tipice fierbinți și masive au o temperatură cuprinsă între 40.000 și 50.000 de grade Celsius. Potrivit echipei, galaxia 9422 are stele mai fierbinți de 80.000 de grade Celsius, scrie EurekAlert.

Echipa de cercetare suspectează că galaxia se află în mijlocul unei scurte faze de formare intensă de stele în interiorul unui nor de gaz dens care produce un număr mare de stele masive și fierbinți. Norul de gaz este lovit de atât de mulți fotoni de lumină de la stele încât strălucește extrem de puternic.

Pe lângă noutatea sa, gazul nebular care eclipsează stelele este intrigant pentru că este ceva prezis în prima generație de stele din Univers, pe care astronomii le clasifică drept stele din populația III.

Ce se întâmpla în Univers în primul miliard de ani de la Big Bang?

„Știm că această galaxie nu are stele de populație III, deoarece datele Webb arată prea multă complexitate chimică. Cu toate acestea, stelele sale sunt diferite de cele cu care suntem familiarizați – stelele exotice din această galaxie ar putea fi un ghid pentru înțelegerea modului în care galaxiile au trecut de la stelele primordiale la tipurile de galaxii pe care le cunoaștem deja”, a declarat Katz.

În acest moment, galaxia 9422 este un exemplu al acestei faze de dezvoltare a galaxiilor, astfel încât există încă multe întrebări la care trebuie să se răspundă.

Cameron, Katz și colegii lor de cercetare identifică în mod activ mai multe galaxii pe care să le adauge la această populație pentru a înțelege mai bine ce se întâmpla în Univers în primul miliard de ani de la Big Bang.

Lucrarea este publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Telescopul Webb a descoperit dioxid de carbon și apă oxigenată pe unul dintre sateliții lui Pluto

O supernovă descoperită cu Telescopul Webb confirmă constanta lui Hubble

Ce a găsit Telescopul Spațial James Webb la periferia Căii Lactee?

O coliziune galactică la 465 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ, observată cu Telescopul Webb