A fost descoperit centrul de control al impulsivității în creier. Cum i-ar putea ajuta pe pacienții cu Parkinson?

09 10. 2024, 13:00

Unele dintre cele mai comune tratamente pentru boala Parkinson au efecte secundare care afectează luarea deciziilor. Un studiu a identificat acum o parte a creierului în care aceste efecte secundare ar putea fi declanșate, oferindu-ne potențial o modalitate de a le gestiona.

Condus de cercetători de la Fujita Health University din Japonia, studiul a analizat efectele pramipexolului asupra șoarecilor. Pramipexolul poate fi utilizat singur sau împreună cu alte medicamente pentru a gestiona simptomele bolii Parkinson, dar poate provoca, de asemenea, comportamente compulsive dăunătoare, cum ar fi jocurile de noroc, mâncatul sau cumpărăturile în exces.

Pramipexol funcționează prin imitarea neurotransmițătorului dopamină, care este redus în creierul persoanelor cu boala Parkinson. În acest caz, cercetătorii au modificat șoarecii pentru a prezenta leziuni neuronale similare cu cele cauzate de boala Parkinson, înainte de a-i trata cu pramipexol.

Șoarecii au fost apoi supuși unor sarcini de risc și recompensă concepute pentru a înlocui jocurile de noroc și, într-adevăr, șoarecii au prezentat un comportament compulsiv – alegând opțiuni cu risc ridicat și recompensă ridicată care corespund modului în care ar putea acționa jucătorii dependenți, scrie ScienceAlert.

Cele mai comune tratamente pentru boala Parkinson au efecte secundare

Observarea atentă a creierului șoarecilor i-a condus pe cercetători la o parte a sistemului nervos numită globus pallidus extern, care ajută la reglarea mișcărilor voluntare și subconștiente și care era anormal de activă la șoarecii jucători.

Globul palid extern a fost deja vizat cu succes pentru a gestiona boala Parkinson prin stimularea profundă a creierului, iar această cercetare sugerează că ar putea ajuta și la gestionarea efectelor secundare ale pramipexolului.

„Descoperirile noastre ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente sau intervenții care vizează în mod specific globul palid extern”, spune Hisayoshi Kubota, un neurolog de la Fujita Health University.

„Acest lucru ar ajuta la prevenirea sau reducerea deficiențelor de luare a deciziilor la pacienții cu boala Parkinson”.

Descoperirile ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente

Atunci când șoarecii au fost injectați cu medicamente pentru a „opri” globul palid extern, comportamentul animalelor a devenit mai normal în ceea ce privește jocurile de noroc, furnizând dovezi suplimentare că neuronii din regiune și conexiunile lor nu funcționează așa cum ar trebui.

Aceste cercetări sunt încă la început, dar faptul că știm în ce parte a creierului cablajul se defectează – presupunând că este la fel la oameni ca la șoareci – este un început bun. Cercetătorii sugerează că acest lucru i-ar putea ajuta chiar și pe cei care nu suferă de Parkinson și care au obiceiuri compulsive, după ce vor fi efectuate studii suplimentare.

Deși nu s-a descoperit încă un mijloc de a inversa neurodegenerarea bolii, îmbunătățirea terapiilor care încetinesc progresul acesteia poate face o diferență semnificativă. Aceste noi descoperiri ar trebui să contribuie la eficientizarea acestor tratamente.

Cercetarea a fost publicată în International Journal of Molecular Sciences.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ștergerea „amintirilor rele” ar putea îmbunătăți tratamentul bolii Parkinson

Inteligența Artificială ajută la detectarea bolii Parkinson cu 7 ani înainte de apariția simptomelor

Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson

Una dintre artele marțiale poate reduce severitatea bolii Parkinson