Imaginați-vă un pterozaur de 3,5 metri înălțime și cu o anvergură a aripilor mai mare decât un autobuz supraetajat. Această creatură a fost reală și s-ar putea să fi fost cea mai mare creatură zburătoare din istorie.
Cea mai mare creatură zburătoare din istorie, supranumită „Dracula” de către oamenii de știință, a fost descoperită în Transilvania, România. Deși specia exactă nu este clară, se crede că îi aparținea familiei Azhdarchidae, o grupă de pterozauri care au trăit în perioada Cretacicului târziu și sunt cunoscuți pentru dimensiunile lor impresionante.
Dimensiunea lui „Dracula” a stârnit întrebări cu privire la capacitatea sa de a zbura. Dacă acest pterozaur putea zbura, atunci ar fi fost, probabil, cea mai mare creatură zburătoare care a existat vreodată pe Pământ.
Totuși, rămășițele acestui pterozaur au fost descoperite fragmentate, ceea ce face dificilă găsirea unui răspuns definitiv. Cu toate acestea, cercetări recente sugerează că până și unii dintre cei mai mari pterozauri ar fi fost, cel mai probabil, capabili de zbor.
O altă întrebare importantă este cum de acest pterozaur gigantic, și alții ca el, au reușit să crească atât de mult. În mod curios, pentru animalele cunoscute pentru abilitatea lor de a zbura, se pare că dimensiunea lor uriașă i se datorează în mare parte abilității de a merge pe sol, notează IFL Science.
Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat în revista Current Biology, condus de cercetători de la Universitatea din Leicester (Anglia), care au examinat evoluția pterozaurilor prin prisma fosilelor de mâini și picioare ale acestor creaturi antice.
Cercetătorii au descoperit o schimbare distinctă în perioada Jurasicului mijlociu, moment în care anatomia mâinilor și picioarelor pterozaurilor a devenit mai asemănătoare cu cea a animalelor care trăiau pe pământ.
„La pterozaurii timpurii, membrele posterioare erau conectate printr-o membrană de zbor care împiedica sever mersul și alergatul”, a explicat dr. David Unwin, coautor al studiului.
„La pterozaurii mai avansați, această membrană s-a separat de-a lungul liniei mediane, permițându-i fiecărui membru posterior să se miște independent. Aceasta a fost o inovație cheie care, împreună cu schimbările la nivelul mâinilor și picioarelor, a îmbunătățit considerabil mobilitatea pterozaurilor pe sol”, spune cercetătorul.
Această adaptare a fost cheia care le-a permis să ajungă la dimensiuni gigantice, a explicat Unwin. „Eliberați de constrângerile cățărării, acești pterozauri mai târzii au putut să crească până la dimensiuni colosale, unele specii devenind adevărați giganți ai Mezozoicului”, continuă el.
Descoperirile acestui studiu subliniază de ce este important să privim dincolo de trăsăturile evidente pentru a face noi descoperiri.
„Faptul că pterozaurii puteau zbura este doar o parte din povestea lor. Explorând cum trăiau în copaci sau pe sol, putem începe să înțelegem rolurile pe care le aveau în ecosistemele antice”, a spus autorul principal, Robert Smyth.
Mormântul unui „vampir”, descoperit într-un fost palat din Polonia
Misterul Pietrei de Altar de la Stonehenge devine și mai ciudat
Un palat mayaș dedicat unui zeu misterios, dezgropat lângă Balamkú
O figurină din piatră de pe vremea vikingilor, dezgropată în Islanda, i-a uimit pe arheologi