Premiul Nobel pentru Medicină 2024, câștigat de doi cercetători care au descoperit „un principiu fundamental”

07 10. 2024, 12:35

A început decernarea Premiilor Nobel 2024! Primul dintre acestea, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, a fost acordat pentru „descoperirea microARN-ului și a rolului său în reglarea genetică post-transcripțională”. 

Premiul Nobel pentru Medicină 2024 a fost câștigat de doi cercetători, Victor Ambros și Gary Ruvkun, a precizat secretarul general al Adunării Nobel, luni, 7 octombrie 2024.

Astfel, Premiul Nobel pentru Medicină din acest an onorează doi oameni de știință pentru descoperirea unui principiu fundamental care guvernează reglarea activității genetice, arată un comunicat de presă al Fundației Nobel.

Cum apar diferențele între celulele din corpul uman?

Informația stocată în cromozomi poate fi asemănată cu un manual de instrucțiuni pentru toate celulele din corpul nostru. Fiecare celulă conține aceeași cromozomi, astfel că fiecare celule conține aceleași set de gene și exact același set de instrucțiuni. Totuși, diferite tipuri de celule, cum ar fi cele musculare sau nervoase, au caracteristici foarte distincte. Cum apar aceste diferențe? Răspunsul stă în reglarea genetică, proces ce permite ca fiecare celulă să aleagă doar instrucțiunile relevante. Astfel, setul corect de gene este activ în fiecare tip de celulă, mai arată comunicatul Fundației.

În data de 27 noiembrie 1895, Alfred Nobel și-a finalizat testamentul prin care și-a exprimat dorința de a folosi o mare parte din averea sa pentru o serie de premii, Premiile Nobel. Așa cum a fost scris în testamentul său, o parte avea să fie dedicată „persoanei care avea să facă cea mai importantă descoperire în domeniul fiziologiei sau al medicinei”.

Începând cu 1901, au fost acordate 114 Premii Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. Totuși, premiul nu a fost acordat în anii 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 și 1942.

Premiul Nobel nu poate fi împărțit la mai mult de trei persoane

De ce? Ei bine, Fundația Nobel menționează că, „dacă niciuna dintre lucrările luate în considerare nu se ridică la importanța indicată în primul paragraf, premiul în bani va fi rezervat până în anul următor”. „Chiar și atunci, dacă premiul nu poate fi acordat, suma va fi adăugată la fondurile Fundației”. În timpul Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial, au fost acordate mai puține Premii Nobel.

Până acum, 40 de Premii Nobel pentru Medicină au fost acordate unui singur laureat, 35 de Premii pentru Medicină au fost câștigate de doi laureați, iar 39 au fost câștigate de trei laureați.

Potrivit Fundației Nobel, premiul în bani trebuie să fie împărțit egal între două lucrări de cercetare, fiecare fiind considerată că merită un premiu. Dacă o lucrare premiată a fost produsă de două sau trei persoane, premiul va fi acordat la comun. În niciun caz, premiul în bani nu va fi împărțit între mai mult de trei persoane.

Alfred Nobel a fost deosebit de interesat de medicină

Alfred Nobel, renumit pentru inventarea dinamitei, a fost deosebit de interesat de cercetarea medicală. Aflat la Institutul Karolinska din Suedia, inventatorul l-a întâlnit pe fiziologul suedez Jöns Johansson în jurul anului 1890. Johansson a lucrat în laboratorul lui Nobel din Sevran, Franța pentru o perioadă scurtă de timp în acel an. Nobel a menționat acordarea unui premiu pentru fiziologie sau medicină în testamentul său.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este acordat de membrii Adunării Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Henry Dunant și-a trăit ultimii 18 ani din viață într-un cămin de bătrâni. Fondatorul Crucii Roșii Internaționale și prima persoană care a primit Premiul Nobel pentru Pace

Sully Prudhomme, primul laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

Max Born, părintele mecanicii cuantice. Câștigător al Premiului Nobel pentru Fizică

Laureatul care a refuzat banii lui Nobel: „Numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul”