Un grup de cercetători propune ca astronauții să mănânce asteroizi în drum spre Marte
Într-un nou studiu publicat în The International Journal of Astrobiology, o echipă de oameni de știință sugerează că astronauții ar putea folosi o sursă neobișnuită de hrană: asteroizii.
După cum subliniază în mod util New York Times, oamenii de știință nu insinuează că echipajele misiunilor spațiale ar trebui să ronțăie roci. Ideea este de a descompune asteroizii folosind mai întâi o combinație de procese chimice și fizice, înainte de a da suspensia bacteriilor benefice.
Acești microbi ar putea transforma apoi fărâmiturile de asteroizi în „biomasă”, care ar putea, tehnic, să hrănească viitorii asteroizi.
Echipa de oameni de știință a fost inspirată de o investigație a Departamentului american al Apărării privind modalitățile de reciclare a recipientelor din plastic care conțin rații militare – și, eventual, de transformare a acestora în alimente mai comestibile, scrie Futurism.
O sursă neobișnuită de hrană
Mai întâi, plasticul este descompus în gaz și ulei printr-un proces numit piroliză. Uleiul este adăugat bacteriilor dintr-un bioreactor, care îl transformă într-o biomasă nutritivă.
În termeni extrem de simpli, echipa a căutat modalități de a reconstitui carbonul în ceva care să semene cu alimentele.
Și același lucru ar putea fi aplicat asteroizilor bogați în carbon precum Bennu din spațiu.
„Dacă am hrăni microbii doar cu meteorit proaspăt, imaculat, ce s-ar întâmpla?” a declarat pentru NYT Annemiek Waajen, cercetător postdoctoral la Vrije Universiteit Amsterdam, care nu a fost implicat în cercetare, dar a investigat ideea.
Oamenii de știință mai au mult de lucru
Dar, înainte ca astronauții să poată începe să se înfrupte dintr-un asteroid, oamenii de știință mai au mult de lucru. În primul rând, nu avem nicio idee dacă biomasa rezultată este toxică sau nu.
În plus, încă nu ne-am dat seama cum să exploatăm asteroizii în primul rând. „Este o idee care este încă departe”, a recunoscut Waajen. Dar oamenii de știință sunt încântați să testeze ideea pe ei înșiși.
„Am promis deja că voi fi primul care va mânca”, a declarat pentru NYT coautorul și profesorul de inginerie Joshua Pearce de la Universitatea Western din Ontario. „Dacă supraviețuiesc, putem trece la următoarea fază”.
Vă recomandăm să mai citiți și:
De ce vrea NASA să tragă cu gloanțe spre Lună și Marte?
Cu ce este acoperită suprafața planetei Marte? Cercetătorii de la MIT au descoperit ceva uluitor
Roverul Perseverance a descoperit ceva nemaivăzut pe Marte până acum
Atlasul norilor de pe Marte prezintă fenomene atmosferice uimitoare