Un studiu uriaș a găsit o legătură între radon și leucemia la copii

07 10. 2024, 10:00

Un studiu efectuat pe mai mult de 700 de localități din mai multe state americane a descoperit o legătură între leucemia infantilă și nivelurile de gaz radon în descompunere, inclusiv cele mai mici decât prevede ghidul federal pentru atenuare a concentrațiilor.

Constatările sunt importante deoarece există puțini factori de risc stabiliți pentru cancerul la copii, iar rolul mediului nu a fost prea mult explorat, subliniază Matthew Bozigar de la Oregon State University, care a condus cercetarea.

Radonul, un gaz natural, este un produs al dezintegrării radioactive a uraniului, care este prezent în anumite roci și soluri. La ieșirea din sol, radonul se descompune și emite particule radioactive care pot ajunge în organism și se pot acumula în multe țesuturi, unde pot deteriora sau distruge ADN-ul celulelor, ceea ce poate provoca cancer, notează EurekAlert.

Deși pare inofensiv, radonul poate cauza cancer

Inodor, insipid și incolor, gazul radon se diluează rapid în aer liber și este, în general, inofensiv înainte de a se dezintegra, dar în interior sau în zone cu un schimb de aer deficitar, se poate concentra cu ușurință la niveluri periculoase și este recunoscut ca un factor de risc semnificativ pentru cancerul pulmonar.

Radonul, măsurat cu detectoare mici și pasive și atenuat prin ventilație pasivă sau activă în subsoluri și spații înguste, nu a fost asociat cu alte tipuri de cancer, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Cu toate acestea, într-un studiu desfășurat pe o perioadă de 18 ani în 727 de județe din 14 state, Bozigar și colaboratorii săi nu numai că au descoperit o legătură între leucemia infantilă și radon, dar aceasta se produsese la concentrații mai mici decât cele recomandate de Agenția pentru Protecția Mediului.

Niciun nivel de radon nu este sigur

Becquerelul pe metru cub este o unitate de măsură pentru exprimarea concentrației de dezintegrare radioactivă într-un anumit volum de aer. EPA afirmă că niciun nivel de radon nu este sigur și recomandă să se ia măsuri de atenuare atunci când concentrația de radon atinge 148 de becquereli pe metru cub; studiul a luat în considerare concentrații de până la jumătate din aceasta.

„Acesta este cel mai mare studiu de acest fel din SUA, dar este necesară o cercetare mai amplă pentru a confirma aceste constatări la nivel individual și pentru a informa procesul decizional cu privire la riscurile pentru sănătate generate de radon în această țară și la nivel mondial”, a declarat Bozigar, autor coordonator al studiului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O nouă metodă de vindecare a leucemiei! Ce au descoperit cercetătorii elvețieni?

Aproape 200 de substanțe potențial cancerigene, găsite în ambalajele alimentare comune

Universitatea Oxford dezvoltă primul vaccin din lume împotriva cancerului ovarian

O creatură nemuritoare poate crea o formă de cancer contagioasă