O investigație șocantă arată că aproape 70% din plasticul colectat nu este reciclat, ci ars

06 10. 2024, 20:00
Sursa foto: Shutterstock

Aproximativ 70% din plasticul moale colectat în cadrul sistemelor de reciclare din supermarketuri și urmărit după colectare a ajuns să fie ars, arată o anchetă realizată de activiști.

Prin plasarea de dispozitive de urmărire în pachetele de plastic moale colectate de lanțurile britanice de supermarketuri Sainsbury’s și Tesco în iulie 2023 și februarie 2024, activiștii au constatat că majoritatea lor au sfârșit prin a fi incinerate și nu reciclate, așa cum ar fi trebuit.

Everyday Plastic, care a efectuat investigația împreună cu Agenția de Investigații de Mediu, a urmărit coletele de plastic pe care supermarketurile le-au colectat de la clienți cu promisiunea că vor fi reciclate.

Din 40 de pachete de plastic, dispozitivele de urmărire au ajuns la destinația finală în 17 cazuri. Dintre acestea, 12 pachete au fost utilizate ca peleți de combustibil sau arse pentru energie, notează The Guardian.

Mare parte din plasticul recoltat nu a fost reciclat

Alison Colclough, de la Everyday Plastic, a declarat: „Dispozitivele noastre de urmărire dezvăluie adevărul dur despre sistemele de reciclare a plasticului moale la supermarketuri – ambalajele din plastic moale nu vor fi reciclate. Majoritatea pachetelor pe care le-am urmărit au sfârșit prin a fi arse pentru recuperarea energiei – o soluție care este utilizată din ce în ce mai mult pentru a face față cantității imposibil de gestionat de deșeuri din plastic”.

Sistemele de preluare sunt prezentate ca o soluție, ceea ce distrage atenția de la problema principală care nu poate fi trecută cu vederea: se produc mult prea multe ambalaje de plastic inutile, mai subliniază specialista.

Prea multe ambalaje în lume

Marea Britanie trimite în străinătate cea mai mare parte a plasticului colectat pentru reciclare, exportând aproape 600.000 de tone în 2023, o creștere de 10% față de anul precedent. Numai în luna august 2023, au fost exportate aproape 53.000 de tone de deșeuri din plastic.

Turcia a fost cea mai mare destinație pentru exporturile de deșeuri de plastic din Regatul Unit în 2023, primind peste 140.000 de tone. Țările de Jos au fost a doua destinație, cu 116.500 de tone metrice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Microplasticele ar putea ajunge în creierul oamenilor și prin respirație

Iată singurul animal care nu este afectat de microplastice!

Câți dintre români cred că sunt direct responsabili pentru strângerea deșeurilor din plastic?

Pungile din plastic, dezastru climatic. Cum vrea Australia să le recicleze?