A reapărut pe cerul Pământului o cometă văzută pentru ultima oară de neanderthalieni

06 10. 2024, 10:00

O cometă care nu a mai fost văzută de pe Pământ de pe vremea când oamenii de Neanderthal cutreierau planeta a reapărut acum pe cer, iar astronomii spun că ar putea fi vizibilă cu ochiul liber.

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) a fost descoperită de astronomi la începutul anului trecut și se crede că orbitează în jurul Soarelui la fiecare 80.000 de ani pe o traiectorie foarte alungită.

Dr. Gregory Brown, ofițer senior de astronomie publică la Royal Observatory Greenwich, a declarat că se crede că cometa provine din norul Oort, care se află dincolo de orbita lui Neptun.

„[Aceasta este] regiunea vastă, aproximativ sferică din jurul Soarelui, care are rămășițe înghețate ale formării sistemului solar”, a spus el.

Cel mai bun moment de observație

Dar acum cometa se află în zona noastră. După ce s-a apropiat cel mai mult de Soare la sfârșitul lunii trecute, se așteaptă să facă același lucru cu Pământul în jurul datei de 13 octombrie, notează The Guardian.

„Cu cât sunt mai aproape de noi, de Pământ, cu atât [cometele] sunt mai strălucitoare, dar și cu cât sunt mai aproape de Soare, cu atât sunt mai strălucitoare. Așadar, cea mai apropiată survolare nu va fi neapărat și cel mai strălucitor moment”, a spus Brown.

În acel moment, totuși, cometa se va afla aproape direct între Pământ și Soare. Ca urmare, a spus Brown, cel mai bun moment de observație va fi cu câteva zile înainte și după.

Ochiul liber poate sesiza o cometă destul de strălucitoare

„Cometele vizibile cu ochiul liber sunt destul de rare, iar aceasta are potențialul de a fi printre cele mai strălucitoare pe care le-am văzut în ultimele decenii. Așa că merită cu siguranță să încercăm”, a spus el.

Brown a spus că este dificil să se știe cât de strălucitoare va deveni cometa pe măsură ce se apropie de planeta noastră.

„După cum arată, este deja vizibilă cu ochiul liber în condiții bune și există șansa să devină considerabil mai strălucitoare. Dar cât de luminos? Sincer, nu știm”, a spus el.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Saturn a aruncat o cometă în afara Sistemului Solar

O cometă care apare o dată la 437 de ani, vizibilă cu ochiul liber în weekendul 9-10 septembrie

O cometă cât un oraș are „coarne”, seamănă cu Millenium Falcon și este în drum spre Pământ

Telescopul Webb a detectat apă într-o cometă rară din centura de asteroizi