Test de cultură generală. Care este diferența dintre zahărul din fructe și zahărul din dulciuri?

10 10. 2024, 11:00

Atât fructele, cât și dulciurile sunt… dulci. Dar care este diferența dintre zahărul din fructe și zahărul din dulciuri?

Zahărul din fructe și cel din alimentele procesate nu sunt la fel.

Fructele conțin zaharuri precum fructoza și glucoza. Când aceste zaharuri se combină, rezultă sucroza (cunoscută drept zahăr de masă sau zahăr alb). Sucroza se găsește natural în aproape toate plantele, dar este deosebit de abundentă în trestia de zahăr, sfecla de zahăr, seva de arțar, curmale și miere.

Sucroza este produsă comercial (în principal din trestie de zahăr și sfeclă de zahăr) pentru a fi folosită ca îndulcitor industrial, adăugat în alimente și băuturi. Zahărul procesat este concentrat și rafinat, expus la diferiți factori, inclusiv reactivi și reacții chimice care îndepărtează coloranții și facilitează cristalizarea.

Care este diferența dintre zahărul din fructe și zahărul din dulciuri?

Deși sucroza se găsește în majoritatea plantelor, cu câteva excepții, nu apare în concentrații foarte mari. Astfel, zaharurile majore, adică fructoza, glucoza și sucroza, nu sunt foarte dense în fructele proaspete. De exemplu, un măr de dimensiuni medii conține aproximativ 19 grame de zahăr.

În schimb, băuturile carbogazoase și dulciurile sunt foarte bogate în zahăr procesat. O ciocolată conține, în medie, aproximativ 35 de grame de zahăr, iar o băutură răcoritoare poate avea până la 39 de grame de zahăr. În plus, fructele conțin numeroși alți nutrienți, precum vitamina C și fibre, pe când dulciurile nu au acești compuși sănătoși. Nivelurile relativ scăzute de zahăr din fructe, în combinație cu fibrele și ceilalți nutrienți, ajută la prevenirea creșterii bruște a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este important pentru persoanele cu diabet, notează Britannica.

Desigur, consumul excesiv de fructe nu este neapărat sănătos. De asemenea, trebuie să fiți atenți la fructele uscate și la sucurile de fructe: concentrațiile de zahăr sunt mai mari în fructele uscate decât în cele proaspete și, de asemenea, în sucurile de fructe care au adaos de zahăr.

Vă recomandăm să citiți și:

Un porc a fost operat de la peste 9.000 de kilometri distanță

Ce au descoperit cercetătorii după ce l-au studiat pe cel mai puternic om din lume?

Test de cultură generală. De ce îmbătrânim?

Un profesor de medicină spune că moartea pare să fie reversibilă