Oamenii percep trecutul mai bine decât viitorul, arată un studiu

07 10. 2024, 12:00

Dacă ați începe să vizionați un film de la mijloc fără să-i cunoașteți subiectul, probabil că ați fi mai buni în a deduce ce s-a întâmplat anterior decât în a prezice ce va urma. De ce oamenii percep trecutul mai bine decât viitorul?

Descoperirile au fost raportate într-un studiu condus de Dartmouth (SUA) și publicat în Nature Communications.

Cercetările anterioare au arătat că oamenii sunt în general la fel de buni în a ghici atât trecutul necunoscut, cât și viitorul. Totuși, aceste studii s-au bazat pe secvențe foarte simple de numere, imagini sau forme, mai degrabă decât pe scenarii mai realiste.

Oamenii deduc trecutul mai bine decât viitorul

„Evenimentele din viața reală au asocieri complexe legate de timp, care nu au fost capturate în mod tipic în lucrările anterioare, așa că am vrut să explorăm modul în care oamenii fac inferențe în situații care amintesc mai mult de viața de zi cu zi”, spune Jeremy Manning, autorul principal al studiului și profesor asociat de științe psihologice și ale creierului la Dartmouth, precum și directorul Contextual Dynamics Lab din cadrul aceleiași universități.

„Experiențele din viața reală, spre deosebire de secvențele abstracte, includ adesea și alte persoane”, continuă acesta, citat de Phys.org.

În cadrul studiului, participanții au urmărit o serie de scene din două seriale centrate pe personaje: „Why Women Kill” de la CBS și „The Chair” de pe Netflix. Li s-a cerut fie să ghicească ce s-a întâmplat înainte de fiecare scenă, fie ce ar urma să se întâmple.

Rezultatele au arătat că, în mod constant, oamenii deduc trecutul mai bine decât viitorul.

De ce oamenii vorbesc mai mult despre trecut?

Cercetătorii au descoperit că inferențele participanților au fost puternic influențate de referirile la evenimente specifice din trecut și viitor făcute în conversațiile personajelor. La fel ca în viața reală, personajele din cele două seriale discutau frecvent despre experiențele lor din trecut și despre planurile lor de viitor. Deoarece personajele aveau tendința de a vorbi mai mult despre trecut, participanții au avut mai multe indicii pentru a face inferențe despre evenimentele trecute decât despre cele viitoare.

Pentru a stabili dacă acest model de a vorbi mai mult despre trecut se extinde și la alte conversații, echipa a analizat milioane de dialoguri din romane, filme, emisiuni TV și altele. Au constatat că atât personajele fictive, cât și oamenii reali tind să vorbească mai mult despre trecut decât despre viitor.

Deși putem face planuri pentru viitor, amintirile noastre ne spun doar despre trecut. Așa cum oamenii își amintesc doar experiențele anterioare, nu și pe cele viitoare, și personajele fictive par să facă același lucru, probabil pentru a fi percepute ca fiind mai realiste, sugerează coautorii studiului.

„Rezultatele noastre arată că, în medie, oamenii vorbesc cu 150% mai mult despre trecut decât despre viitor. Și acest lucru pare să fie o tendință generală în conversațiile umane”, spune Manning.

Cercetările anterioare au denumit fenomenul amintirii trecutului, dar nu și a viitorului, „săgeata psihologică a timpului”. „Acest fenomen reflectă, de asemenea, faptul că oamenii știu mai multe despre trecutul lor decât despre viitorul lor”, explică Xinming Xu, autor al studiului și doctorand la Dartmouth.

„Studiul nostru arată că această cunoaștere asimetrică a propriei vieți le poate fi transmisă și altora”, conchide Xu.

Vă recomandăm să citiți și:

Meditația chiar ameliorează durerea, arată scanările cerebrale

Parfumurile din produsele de îngrijire ar putea declanșa pubertatea timpurie la fete

Înlocuirea alimentelor ultraprocesate în dietă reduce riscul de diabet de tip 2

Pot veganii să mănânce stridii?