Lumea se confruntă cu o epidemie în creștere de miopie, iar viitorul este neclar. Miopia ar putea afecta aproape 40% dintre tineri până în 2050.
Miopia ar putea afecta aproape 40% dintre tineri. Dacă ultimii 30 de ani ne oferă un indiciu, mai mult de 740 de milioane de copii și adolescenți ar putea avea dificultăți în a vedea obiectele la distanță până în 2050, conform unor noi estimări. Aceste proiecții îngrijorătoare se bazează pe o analiză globală care a examinat prevalența miopiei folosind date colectate din 50 de țări până în 2023.
Estimările anterioare luau în considerare doar datele până în 2015, dar chiar și atunci se prognoza că jumătate din populația lumii va fi afectată de miopie până în 2050.
Noua analiză, condusă de cercetători de la Universitatea Sun Yat-Sen (China), a luat în considerare 276 de studii care acoperă aproximativ 5,4 milioane de copii și adolescenți și aproape 2 milioane de cazuri de miopie.
Oamenii de știință din domeniul sănătății publice, conduși de Jinghong Liang, au descoperit că între 1990 și 2023, prevalența globală a miopiei la persoanele cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani a crescut de la 24% la 36%.
Prevalența a fost cea mai ridicată în Japonia, unde 86% dintre copii și adolescenți suferă de miopie. Țara cu cea mai mică prevalență a fost Paraguay, cu doar 0,84%, notează Science Alert.
Dacă deteriorarea vederii în rândul copiilor și al adolescenților continuă în același ritm, prevalența miopiei în rândul tinerilor la nivel mondial ar putea ajunge aproape la 40% până în 2050, depășind 740 de milioane de cazuri. În Asia, prevalența ar putea ajunge la aproape 70% până în 2050.
Dar ce se întâmplă dacă rata crește mai repede? În ultimii 30 de ani, și mai ales după 2020, datele sugerează că prevalența miopiei a crescut și nu doar în câteva locuri.
Studiile anterioare au legat și pandemia de COVID-19 de deteriorarea vederii în rândul copiilor. În 2020, de exemplu, cercetătorii din Hong Kong au detectat o creștere rapidă a miopiei în rândul a 709 copii cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani.
Deși genetica are fără îndoială un rol în miopie, aceasta nu poate explica pe deplin creșterea recentă a cazurilor la nivel global. Chiar și atunci când un copil are ambii părinți miopi, un studiu a descoperit că, dacă nu petrece suficient timp în aer liber, riscul genetic de miopie crește la aproximativ 60%.
Se crede că joaca în aer liber reduce riscul de miopie la copii, iar în timpul pandemiei, mulți copii au fost limitați la activități în interior. În plus, școala s-a desfășurat adesea virtual, ceea ce a însemnat mai mult timp decât de obicei petrecut în fața ecranelor.
„Acest lucru este deosebit de semnificativ pentru preșcolari, care se află într-o perioadă critică de dezvoltare vizuală, caracterizată de o mare plasticitate”, argumentează autorii analizei globale recente.
„Este necesar să colectăm date pentru a măsura variațiile prevalenței miopiei în rândul tinerilor de-a lungul timpului, deoarece au existat diferențe notabile atât în funcție de etnie, cât și de geografie”, adaugă aceștia.
În Africa, de exemplu, prevalența miopiei la copii și adolescenți este de șapte ori mai mică decât în Asia.
Nimeni nu știe încă exact de ce este așa, dar există o corelație între durata educației și apariția miopiei. În Singapore și Hong Kong, copiii de doar doi sau trei ani sunt implicați activ în programe educaționale înainte de școlarizarea formală. „Este plauzibil ca introducerea timpurie a practicilor educaționale formale la o vârstă fragedă să influențeze incidența miopiei în copilărie”, sugerează Liang și colegii săi.
„Aceste descoperiri reprezintă un pas important spre înțelegerea tendințelor miopiei de-a lungul timpului, în special în populațiile care experimentează tranziții rapide în ceea ce privește miopia și creșterea semnificativă în timpul pandemiei de COVID-19”, spun cercetătorii.
Autorii susțin că este esențial să identificăm de ce miopia crește în rândul tinerilor și să găsim modalități bazate pe dovezi pentru a preveni deteriorarea vederii la generația următoare.
Studiul a fost publicat în British Journal of Ophthalmology.
Peste 100 de gene asociate anxietății au fost identificate într-un studiu uriaș
Cercetătorii au creat „mătasea de păianjen” care vindecă rănile diabetice
Un antidepresiv ar putea trata tumorile cerebrale
După un mister de 50 de ani, a fost identificată o nouă grupă de sânge