Cercetătorii descoperă cum apar vocile cauzate de schizofrenie

07 10. 2024, 13:00

Un nou studiu dezvăluie o zonă lipsă de activitate cerebrală la persoanele cu schizofrenie. Această lipsă explică vocile cauzate de schizofrenie.

Analiza datelor despre undele cerebrale sugerează că o combinație de două funcții neurologice ar putea declanșa vocile cauzate de schizofrenie. Cercetătorii din China au găsit dovezi ale unei defecțiuni în abilitatea de a pregăti simțurile pentru cuvintele ce urmează să fie rostite. Însă această problemă nu este suficientă de una singură; o altă zonă care filtrează zgomotul intern al creierului este de asemenea amplificată la persoanele cu schizofrenie care experimentează halucinații auditive tulburătoare.

Fără suprimarea sunetului propriu și cu semnalele interne de zgomot amplificate, lucrurile pot deveni confuze în mintea noastră.

„Oamenii care suferă de halucinații auditive pot ‘auzi’ sunete fără stimuli externi. Legăturile funcționale afectate între sistemele motorii și cele auditive din creier mediază pierderea capacității de a distinge imaginația de realitate”, explică echipa.

Neurocercetătoarea Fuyin Yang, de la Shanghai Jiao Tong University School of Medicine (China), și colegii săi au examinat creierii a 20 de pacienți diagnosticați cu schizofrenie care au experimentat halucinații auditive și i-au comparat cu ai altor 20 de pacienți, de asemenea diagnosticați cu schizofrenie, dar care nu au avut astfel de halucinații.

Toți acești pacienți luau medicamente antipsihotice și se aflau într-o stare stabilă pe durata experimentului. Rezultatele anterioare de la un grup de persoane fără schizofrenie au fost folosite ca grup de control.

Ce anume duce la vocile cauzate de schizofrenie?

Comparând datele activității cerebrale obținute prin electroencefalograme în cele trei grupuri de pacienți, care au fost rugați să audă și apoi să rostească o silabă scurtă, pre-generată, s-au evidențiat diferențe clare. Ambele grupuri de pacienți cu schizofrenie au prezentat o activitate redusă asociată cu abilitatea creierului de a anticipa sunetul vocii lor înainte de a rosti un cuvânt. Această funcție, cunoscută sub numele de descărcare corolară, le oferă de obicei simțurilor noastre o șansă de a anticipa sunetele ca fiind auto-generate și nu tratate ca fiind externe.

Această diferență a fost observată și în modelele de șoareci cu schizofrenie, scrie Science Alert.

Dar doar pacienții care au raportat că aud voci au avut o copie eferentă hiperactivă (semnalul motor care instruiește corpul să vorbească) pe care echipa o descrie drept o reprezentare auditivă internă. La pacienții sănătoși și la cei cu schizofrenie care nu au halucinații auditive, acest semnal este amplificat doar în jurul silabei pe care cineva se pregătește să o spună. Însă pentru cei care aud voci, amplificarea este mai generalizată, ceea ce crește practic zgomotul intern aleatoriu al creierului.

„Activarea imprecisă a funcției de copie eferentă… duce la amplificarea variabilă și sensibilizarea cortexului auditiv”, scriu cercetătorii în lucrare.

Un pas înainte către identificarea de noi tratamente

Se pare că halucinațiile auditive apar atunci când descărcarea corolară necontrolată interpretează greșit activitatea neuronală cauzată de eșecul creierului nostru de a specifica semnalul intern al vorbirii, explică Yang și echipa sa.

Acest lucru face ca unele persoane să fie incapabile să facă diferența între voci externe și propriile lor gânduri, estompând linia dintre realitatea internă și cea externă.

Cu această nouă înțelegere a mecanismelor din spatele acestor halucinații auditive, cercetătorii speră să poată dezvolta tratamente mai bune.

Această cercetare a fost publicată în PLOS Biology.

Vă recomandăm să citiți și:

Sfaturi de la experți: Cum alegem mereu fructele coapte?

Mamele surogat pot dezvolta mai multe complicații în timpul sarcinii

Oamenii de știință au descoperit „un buton de pauză” în dezvoltarea umană

Persoanele care beau cafea și ceai ar putea să-și reducă riscul de demență