Voyager 2, tot mai aproape de sfârșit! NASA i-a oprit unul dintre instrumente

03 10. 2024, 17:00

This browser does not support the video element.

Sondele spațiale Voyager 1 și 2 ale NASA au călătorit mai departe de Pământ decât orice alt obiect creat de om, trimițând date științifice utile de la marginea Sistemului Solar. Cu toate acestea, după 47 de ani în spațiu, cele două sonde îmbătrânesc și se apropie de sfârșitul misiunilor. În acest context, Sonda Voyager 2 pierde un instrument.

Problemele cu Voyager 1 au fost bine documentate, inclusiv momentul în care sonda a trimis un model repetitiv și incomprehensibil și a avut nevoie de o actualizare software a propulsoarelor, operațiune efectuată de NASA de la 24,6 miliarde de kilometri distanță. Voyager 2 a întâmpinat probleme similare, inclusiv când o serie de comenzi trimise din greșeală au deviat nava cu două grade față de Pământ.

Aceste probleme vor deveni mai frecvente în anii următori, pe măsură ce sistemele alimentate cu plutoniu, care susțin sondele, își vor epuiza treptat energia. Pentru a amâna momentul în care sondele vor deveni deșeuri spațiale, NASA intenționează să reducă treptat consumul de energie prin oprirea instrumentelor de la bord. Astfel, sonda Voyager 2 pierde un instrument.

Motivul pentru care sonda Voyager 2 pierde un instrument

„Procesul de degradare continuă înseamnă că generatorul produce ceva mai puțină energie în fiecare an. Până acum, scăderea alimentării nu a afectat rezultatele științifice ale misiunii, dar pentru a compensa pierderea, inginerii au oprit încălzitoarele și alte sisteme care nu sunt esențiale pentru zbor”, a explicat NASA în 2023.

Din păcate, acum a venit momentul ca NASA să oprească unul dintre instrumentele lui Voyager 2 pentru a menține funcționarea altora și a sondei în sine. Laboratorul de Propulsie cu Jet (JPL) al NASA a anunțat că a oprit celebrul instrument de știință a plasmei, care în 2018 a confirmat că sonda a părăsit heliosfera și a intrat în spațiul interstelar. Deși este dificil să renunți la un instrument care colecta date dintr-o parte atât de îndepărtată și interesantă a Sistemului Solar, echipa a decis să îl oprească pentru a menține în funcțiune alte patru instrumente, notează IFL Science.

„Instrumentul de știință a plasmei este format din patru ‘cupe’. Trei dintre ele erau orientate spre Soare și observau vântul solar în interiorul heliosferei. A patra cupă era orientată la un unghi drept față de celelalte trei și a observat plasma din magnetosferele planetare, heliosferă și, acum, în spațiul interstelar”, a explicat NASA JPL.

„Atunci când Voyager 2 a ieșit din heliosferă, fluxul de plasmă din cele trei cupe orientate spre Soare a scăzut dramatic. Cele mai utile date din a patra cupă vin o dată la trei luni, când nava efectuează o rotație de 360 de grade pe axa orientată spre Soare. Acest fapt a contribuit la decizia misiunii de a opri acest instrument înaintea altora”, spun specialiștii.

Până când va mai funcționa sonda spațială?

NASA a trimis comanda către Voyager 2 pe 26 septembrie, semnalul având nevoie de 19 ore pentru a ajunge la sondă, urmat de alte 19 ore pentru a primi răspunsul. Voyager continuă să funcționeze cu patru instrumente, printre care se numără Sistemul de Radiații Cosmice, un Magnetometru și un Subsistem de Unde de Plasmă capabil să estimeze densitatea plasmei atunci când au loc erupții solare care trimit unde până în mediul interstelar.

Deși este trist să pierdem un instrument, NASA spune că sonda ar trebui să poată opera cu cel puțin un instrument funcțional până în anii 2030.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au descoperit „ingredientul secret” care provoacă furtunile de pe Uranus și Neptun

Structuri ascunse au fost găsite sub vechiul ocean și cel mai mare munte de pe Marte

Pământul are o nouă „mini-Lună”! Până când va orbita în jurul planetei noastre?

Forța misterioasă care ar putea rezolva cele mai mari enigme ale cosmologiei