O echipă internațională de astronomi a folosit Telescopul Spațial James Webb (JWST) pentru a efectua observații spectroscopice cu un quasar luminos cunoscut sub numele de J1007+2115. Aceștia au detectat o scurgere rapidă provenită din galaxia gazdă a quasarului.
Quasarii sau obiectele cvasi-stelare (QSO) sunt nuclee galactice active (AGN) cu luminozitate foarte mare, care emit radiații electromagnetice observabile în lungimi de undă radio, infraroșu, vizibil, ultraviolet și raze X.
Acestea sunt printre cele mai luminoase și mai îndepărtate obiecte din Universul cunoscut și servesc drept instrumente fundamentale pentru numeroase studii în astrofizică, precum și în cosmologie.
De exemplu, quasarii au fost utilizați pentru a investiga structura la scară largă a Universului și epoca reionizării. De asemenea, ei ne-au îmbunătățit înțelegerea dinamicii găurilor negre supermasive și a mediului intergalactic.
La o deplasare spre roșu de 7,51, J1007+2115 este unul dintre quasarii cu cea mai mare deplasare spre roșu cunoscuți până în prezent.
Observațiile anterioare cu J1007+2115 au arătat că galaxia-gazdă are gaz molecular și praf din abundență, cu mase la un nivel de 22 și 0,17 miliarde de mase solare. În plus, această galaxie se confruntă cu o formare rapidă de stele, rata sa de formare a stelelor fiind estimată la 80-250 de mase solare pe an, scrie Phys.org.
Acum, un grup de astronomi condus de Weizhe Liu de la Steward Observatory din Tucson, Arizona, raportează noi descoperiri cu privire la gazda lui J1007+2115.
Folosind unitatea de câmp integral NIRSpec de la bordul lui Webb, ei au identificat o emisie extinsă de oxigen dublu ionizat (O III).
Această emisie este foarte deplasată spre albastru și amplă și se extinde până la aproximativ 6 500 de ani-lumină distanță de quasar.
Analizele ulterioare au arătat că emisia urmărește cel mai probabil o scurgere rapidă în galaxia gazdă a acestui quasar. Prin urmare, luând în considerare deplasarea spre roșu ridicată a quasarului, aceasta este cea mai timpurie scurgere la scară galactică cunoscută în prezent.
Studiul a constatat că scurgerea are o viteză mare, de aproximativ 2.100 km/s, ceea ce sugerează că poate scăpa cu ușurință din galaxia gazdă. Rata de scurgere a masei a fost calculată la un nivel de 300 de mase solare pe an, în timp ce scara de timp dinamică medie a scurgerii a fost estimată la aproximativ 1,7 milioane de ani.
Astronomii au observat lumina de la unii dintre cei mai vechi quasari din Univers
Astronomii au descoperit mii de quasari roșii activi cu semnale radio puternice
Secretele celui mai luminos quasar observat în ultimele nouă miliarde de ani
A fost observată emisia de raze X de la cel mai luminos quasar văzut în ultimele 9 miliarde de ani