A fost descoperită o planetă care orbitează cea mai apropiată stea de Soare

01 10. 2024, 15:10

This browser does not support the video element.

Cu ajutorul Telescopului Foarte Mare (Very Large Telescope sau VLT) de la Observatorul European de Sud (ESO), astronomii au descoperit o exoplanetă care orbitează steaua lui Barnard, cea mai apropiată stea de Soare.

Exoplaneta are cel puțin jumătate din masa lui Venus, iar un an aici durează puțin peste trei zile pe Pământ. Noile observații ale echipei au sugerat că ar mai putea exista încă trei exoplanete, toate pe diverse orbite în jurul stelei.

Aflată la doar 6 ani-lumină depărtare, steaua lui Barnard este al doilea cel mai apropiat sistem stelar – după Alpha Centauri – și cea mai apropiată stea individuală. Având în vedere distanța mică, steaua este o țintă perfectă pentru studiul exoplanetelor stâncoase, asemenătoare Pământului. În ciuda unor detecții promitățoare în 2018, nicio planetă aflată pe orbită în jurul stelei lui Barnard nu a putut fi confirmată până acum.

„Chiar dacă a durat mult timp, am fost mereu încrezători”

Descoperirea noii exoplanete a fost anunțată într-un studiu publicat în jurnalul Astronomy & Astrophysics și este rezultatul observațiilor desfășurate în ultimii cinci ani cu Telescopul Foarte Mare de la ESO, situat la Observatorul Paranal din Chile. „Chiar dacă a durat mult timp, am fost mereu încrezători că vom găsi ceva”, a spus Jonay González Hernández, cercetător la Instituto de Astrofísica de Canarias din Spania și autor principal al studiului.

Oamenii de știință căutau semnale de la posibile exoplanete aflate în zona locuibilă sau temperată a stelei, adică locul în care apa în stare lichidă poate exista pe suprafața planetei. Piticele roșii precum steaua lui Barnard sunt preferate de astronomi pentru că planetele stâncoase cu masă scăzută sunt mai ușor de găsit aici decât în jurul stelelor similare Soarelui nostru, arată un comunicat ESO remis DESCOPERĂ.ro.

Barnard b este „prea aproape de steaua-gazdă”

Exoplaneta Barnard b este de 20 de ori mai aproape de steaua sa decât Mercur este de Soare. Planeta orbitează steaua în 3,15 zile terestre și are o temperatură de suprafață de 125 de grade Celsius. Așadar, Barnard b este „prea aproape de steaua-gazdă, mai aproape decât zona locuibilă”, au explicat cercetătorii, adăugând că „deși steaua este cu aproximativ 2.500 de grade mai rece decât Soarele nostru, este prea fierbinte pentru a susține apa lichidă pe suprafață”.

În afară de planeta confirmată, echipa internațională a mai găsit indicii care sugerează prezența altor trei exoplanete ce orbitează aceeași stea. Totuși, va fi nevoie de mai multe observații.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii au observat în detaliu fără precedent bulele de gaz de pe suprafața unei stele, alta decât Soarele nostru

Telescopul Spațial James Webb a găsit o gaură neagră care își omoară propria galaxie

Cele mai mari jeturi văzute vreodată erupând dintr-o gaură neagră! Se întind pe 23 de milioane de ani-lumină

O coliziune galactică la 465 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ, observată cu Telescopul Webb