Home » Știință » Este apa leac pentru mahmureală?

Este apa leac pentru mahmureală?

Publicat: 06.10.2024

Dintre toate sfaturile împotriva mahmurelii, consumul de apă pentru prevenirea deshidratării pare cel mai logic.

Totuși, un nou studiu nu a găsit dovezi care să susțină afirmațiile că un consum generos de apă după o noapte de băut ar ameliora durerea din ziua următoare.

O echipă internațională de cercetători, condusă de farmacologul Marlou Mackus, de la Universitatea Utrecht (Țările de Jos), a analizat date din 13 studii anterioare, căutând o legătură între deshidratare și consumul de alcool sau între consumul de apă și intensitatea mahmurelii.

Este apa utilă împotriva mahmurelii? Studiile arată că nu!

Deși nu există o singură cauză a mahmurelii, alcoolul are un efect diuretic asupra organismului, crescând producția de urină și, implicit, riscul de deshidratare. Mulți oameni raportează senzația de sete și gură uscată dimineața după o seară de consum de alcool. Este natural să credem că reumplerea lichidelor pierdute ar putea fi utilă împotriva mahmurelii.

Totuși, datele nu au găsit dovezi clare care să arate că deshidratarea și mahmureala sunt direct legate. Asta înseamnă că înlocuirea apei pierdute nu va avea un impact major asupra celor mai neplăcute aspecte ale mahmurelii.

„Această analiză concluzionează că mahmureala și deshidratarea sunt două consecințe independente ale consumului de alcool”, scriu cercetătorii în lucrare.

Unul dintre studii a implicat 826 de studenți, dintre care unii au încercat să își atenueze mahmureala prin consum de apă. Totuși, eficiența consumului de apă în atenuarea mahmurelii a fost foarte mică.

Deshidratarea este doar unul dintre simptomele asociate mahmurelii

Într-un alt studiu, 29 de participanți cu vârste între 18 și 30 de ani au raportat severitatea mahmurelii și nivelul de sete în ziua de după consumul de alcool. S-a constatat că senzația de deshidratare nu dura la fel de mult ca alte simptome ale mahmurelii.

„Deși mahmureala era relativ de lungă durată, efectele deshidratării erau de obicei ușoare și de scurtă durată. Datele sugerează că consumul de apă în timpul sau imediat după consumul de alcool are un efect modest în prevenirea mahmurelii din ziua următoare”, scriu Mackus și echipa sa.

„De asemenea, cantitatea de apă consumată în timpul unei mahmureli nu a fost corelată semnificativ cu schimbările în severitatea mahmurelii și a setei”, adaugă cercetătorii, citați de Science Alert.

Este important de menționat că studiile analizate au fost realizate pe un număr relativ mic de participanți și au analizat diferite aspecte ale mahmurelii, nu neapărat consumul de apă ca metodă de prevenire.

Deși există limitări, pare că băutul câtorva pahare de apă nu va salva pe nimeni de la o mahmureală, o constatare confirmată și de studii anterioare care sugerează că, deși apa poate contracara unele efecte ale deshidratării, nu va elimina alte simptome ale mahmurelii, cum ar fi durerea de cap.

„Luate împreună, studiile discutate sugerează că consumul de apă în timpul sau imediat după sesiunea de băut nu este eficient în prevenirea mahmurelii, iar cantitatea de apă consumată în ziua mahmurelii nu este semnificativ legată de modificări ale severității acesteia”, scriu cercetătorii.

Cercetarea a fost publicată în revista Alcohol.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este diferența dintre stop cardiac și infarct miocardic?

Un mic dejun extrem de popular și considerat sănătos poate crește riscul de diabet

Noi „straturi” uimitoare de celule sanguine ar putea permite transfuzii între specii

Candidați promițători pentru noi antibiotice, descoperiți în adâncul Mării Arctice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase