Home » Știință » Sfaturi de la experți: Cum alegem mereu fructele coapte?

Sfaturi de la experți: Cum alegem mereu fructele coapte?

Sfaturi de la experți: Cum alegem mereu fructele coapte?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.09.2024

Pentru multe țări, aceasta este perioada recoltei, astfel încât fructe cum ar fi merele și perele sunt disponibile din abundență și adesea gata de consum.

În același timp, magazinele și supermarketurile sunt pline de fructe din întreaga lume, care pot fi toate colorate și atrăgătoare, dar este posibil să nu fie coapte. Pentru un ochi neavizat, un pepene copt poate fi imposibil de distins de unul care nu va fi gata decât peste o săptămână. Cum vă dați seama dacă un produs este la apogeu, a trecut de apogeu sau este tare și acru pentru că mai are nevoie de timp?

Există câteva indicii generale la care trebuie să fii atent, cele mai importante fiind culoarea și mirosul, notează The Guardian. În general, fructele coapte sunt parfumate și au o culoare cât se poate de puternică. În afară de aceasta, există tehnici și strategii pentru anumite culturi.

Iată cum să evaluați gradul de coacere al fructelor, de la mere și banane, la pere și cireșe.

Merele

Merele sunt clasificate drept fructe „climacterice”, ceea ce înseamnă că produc etilenă ca parte a procesului de coacere și continuă să se coacă după recoltare.

„Sfatul practic pentru un consumator ar fi culoarea. Merele pe care le găsiți la supermarketuri se vor afla fie în spectrul galben, fie în spectrul roșu. Vreți să vă asigurați că nu au mult verde pe coajă [cu excepția cazului în care, evident, este un soi verde]. În special, vedeți acest lucru în partea de sus și de jos a mărului”, spune Franco Fubini, fondator al magazinului de legume de lux Natoora.

Fubini recomandă, de asemenea, să dați mărului o lovitură ușoară cu degetul și să ascultați: „Dacă sună ca și cum ai lovi lemnul mort, atunci este bun – este crocant. Dacă sună ca o bufnitură, înseamnă că este un măr făinos și nu foarte bun.”

Bananele

Bananele sunt, din multe puncte de vedere, fructul climacteric suprem – ele produc atât de multă etilenă încât alte fructe se coc rapid în prezența lor.

Bananele din supermarketuri sunt întotdeauna culese verzi și coapte în timpul transportului și, de obicei, sunt vândute într-un interval care permite continuarea coacerii acasă.

Citricele

Lămâile pe care le găsiți la supermarket sunt de obicei în limitele acceptabile ale maturității, dar nu întotdeauna. Asigurați-vă că nu vedeți nicio uscare pe piele, care începe la extremități și că nu este foarte tare.

O lămâie cu adevărat coaptă și aromată va avea o mulțime de uleiuri citrice în coajă. Pentru a elibera acel parfum, de multe ori zgâriem ușor suprafața cu o unghie, dar foarte ușor. În plin sezon al citricelor, aproape că pot fi văzute acele uleiuri ridicându-se la suprafață.

Kiwi

„Nu poți maturiza un kiwi. Poți încerca, dar este foarte greu. Pielea lor este foarte subțire. Așa că este dificil”, spune Fubini.

În cazul kiwi-ului, cheia maturității este cantitatea de cedare. Kiwi pot deveni un pic moi dacă sunt prea coapte. Prin urmare, dacă îi vedeți foarte moi și dacă pielea nu este „umflată” – dacă începe să se încrețească puțin – înseamnă că au ajuns prea departe.

Perele

Spre deosebire de majoritatea fructelor, perele sunt culese în mod deliberat sub maturitate și supuse unui proces cunoscut sub numele de finisare.

„Perele de înaltă calitate vor trece prin trei, patru săptămâni într-o cameră frigorifică. Se finalizează procesul de coacere din pom”, spune Fubini.

Perele pe care le cumpărați din supermarketuri sunt adesea încă departe de a fi coapte.

„Eu le maturizez cu partea de jos în jos pe o farfurie căptușită cu pânză respirabilă sau cu un prosop de bucătărie. Sunt gata atunci când puteți tăia para cu ușurință. Niciodată nu ar trebui să forțați un cuțit să treacă printr-o pară”, spun specialiștii.

Cireșele

Căutați o culoare intensă – dar nu prea intensă – și o formă generală plină. „Trebuie să fie strălucitoare”, spune Fubini.

Deoarece cireșele, la fel ca alte produse „non-climaterice”, cum ar fi strugurii, căpșunile și lămâile, nu se vor coace după recoltare, căutați, de asemenea, prospețimea. Tulpinile cireșelor trebuie să fie suple și verzi”.

Acesta este un semn de maturitate și prospețime. Odată ce tulpinile încep să se micșoreze și să devină maronii sau sunt ușor casante, atunci au stat puțin prea mult timp și pot fi prea coapte.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase