Mamele surogat pot dezvolta mai multe complicații în timpul sarcinii

30 09. 2024, 14:00
Sursa foto: Shutterstock

Cercetătorii au descoperit că femeile care acționează ca mame surogat par să aibă un risc mai mare de complicații de sănătate decât cele care își poartă propriul copil.

Utilizarea mamelor surogat a luat amploare în ultimii ani, cifrele pentru Anglia și Țara Galilor dezvăluind că numărul de ordine parentale, care transferă filiația legală de la mama surogat, a crescut de la 117 în 2011, la 413 în 2020.

Un studiu bazat pe date din Canada sugerează că mamele surogat sunt mai predispuse la complicații, inclusiv hemoragie postpartum severă și preeclampsie severă, decât femeile care au conceput în mod natural sau prin FIV. Bebelușii erau mai predispuși să se nască prematur la mamele surogat, deși nu erau mai predispuși să aibă complicații neonatale grave.

Studiul care subliniază nevoia de noi reglementări

Experții spun că rezultatele evidențiază necesitatea îmbunătățirii îngrijirilor prenatale pentru mamele surogat și a identificării unor criterii și reglementări stricte pentru femeile care doresc să își asume un astfel de rol.

Dr. Maria Velez, autor al cercetării, de la Universitatea McGill din Canada, a declarat că este important să se consilieze părinții și purtătoarele cu privire la eventualele complicații.

„Aceste complicații sunt importante. Dar ele au, de asemenea, un impact pentru părinții destinați și pentru medicul care are grijă de acest pacient”, a spus ea.

Velez și colegii săi raportează modul în care au utilizat baza de date Better Outcomes Registry & Network (Born) pentru a explora apariția complicațiilor în rândul nașterilor din Ontario care au avut loc între 2012 și 2021.

Dintre aceste nașteri, echipa raportează că 806 au fost copii născuți de surogate – care implică de obicei primirea unui embrion de la părinții – 846,124 au fost un rezultat al concepției neasistate și 16,087 au implicat FIV, potrivit The Guardian.

Cât de expuse sunt mamele purtătoare

Echipa a constatat că rata complicațiilor grave de sănătate maternă a fost de 7,8% pentru mamele surogat, 2,3% în rândul grupului de concepție neasistată și 4,3% pentru sarcinile care implică FIV.

Deși cercetătorii au constatat că este mai probabil ca mamele surogat să aibă anumite caracteristici, inclusiv să fi născut înainte, să locuiască într-o zonă cu venituri mai mici, să fie obeze și să aibă hipertensiune arterială, acești factori nu par să explice pe deplin rezultatele.

„S-ar putea să existe alte mecanisme, inclusiv poate un mecanism imunologic, care ar putea fi implicat în acest risc mai mare [pentru purtătoare]”, a spus Velez.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un studiu a arătat în premieră ce se întâmplă în creierul femeilor în timpul sarcinii

Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?

Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice

Fumatul în timpul sarcinii crește de trei ori riscul nașterii premature