Un nou tip de Kevlar se îndreaptă către Stația Spațială Internațională pentru teste de protecție împotriva resturilor spațiale

01 10. 2024, 18:00

Un nou tip de Kevlar se pregătește pentru o călătorie de testare ca material de protecție împotriva deșeurilor spațiale la Stația Spațială Internațională (ISS).

Materialul, un „frate” al polimerului Kevlar, folosit pentru pături termice spațiale, a fost dezvoltat de gigantul chimic DuPont și testat de NASA la Unitatea de Testare White Sands (WTSF) din New Mexico. Testele au arătat că noul material „Kevlar EXO” oferă o protecție superioară împotriva impacturilor deșeurilor spațiale, fiind în același timp semnificativ mai ușor decât Kevlarul convențional.

„Am reușit să reducem greutatea cu până la 40% și totuși materialul a trecut testele pentru cerințele de protecție împotriva deșeurilor orbitale”, a declarat Jill Clements, managerul global de dezvoltare a afacerilor la DuPont.

Un nou tip de Kevlar va fi testat împotriva resturilor spațiale

În timpul testelor de la WTSF, cercetătorii NASA au tras cu gloanțe de aluminiu cu diametrul de 1 centimetru din tunuri speciale, la o viteză de 6,5 kilometri pe secundă, asupra unor ținte de 30×30 centimetri. Fragmentele simulate de deșeuri nu au putut perfora scuturile testate, chiar și când s-a folosit o cantitate mai mică de material de protecție comparativ cu scuturile disponibile în prezent.

DuPont pregătește acum mostre din acest nou tip de Kevlar pentru o misiune la ISS, pentru a verifica cum rezistă materialul în mediul spațial. „Vom face teste de expunere la oxigen atomic și radiații UV. Deocamdată nu plănuim să-l folosim pentru protecția împotriva deșeurilor, deoarece toate testele au fost realizate la sol”, a spus Clements.

Câteva mostre de 5×5 centimetri vor fi trimise la ISS în octombrie, la bordul unei capsule cargo SpaceX Dragon, și vor fi atașate pe exteriorul laboratorului orbital, unde vor rămâne timp de câteva luni, notează Space.com.

Un material diferit

DuPont a lansat Kevlar EXO în aprilie 2023, descriindu-l drept „cea mai semnificativă inovație în fibrele aramidice din ultimii 50 de ani”. Aramidele sunt o clasă de fibre sintetice durabile și rezistente la căldură, din care face parte și Kevlarul. Dezvoltat în 1965, Kevlarul a fost folosit într-o varietate de aplicații, inclusiv veste antiglonț, căști de luptă și îmbrăcăminte de protecție. În spațiu, Kevlarul a servit drept izolator termic pentru sateliți și, din anii ’90, ca element cheie în sistemele de protecție împotriva deșeurilor spațiale.

Clements a explicat că Kevlar EXO este „un material diferit” față de Kevlarul standard, fiind „un fel de văr al aramidelor tradiționale”. Datorită rezistenței superioare, care permite reducerea masei generale a scuturilor de protecție, acest material îi va aduce beneficii majore sectorului spațial.

Va fi acest nou tip de Kevlar util în revenirea pe Lună?

„Am auzit din partea industriei că este cu adevărat revoluționar în ceea ce privește greutatea, permițându-le companiilor să o reducă în sistemele lor de protecție orbitală. În primul rând, lansarea în spațiu este costisitoare, iar în al doilea rând, companiile nu doresc să-și consume bugetul pe protecția împotriva deșeurilor spațiale. Vor să-l folosească pentru încărcătură”, a spus Clements.

Ea a adăugat că noul material nu îi va ajuta doar pe producătorii de sateliți și pe constructorii de nave spațiale pentru echipaj și marfă, ci ar putea proteja și viitoarele stații spațiale gonflabile din orbita joasă a Pământului, precum și habitatele de pe Lună și Marte. Clements crede că Kevlar EXO va fi indispensabil pentru explorările viitoare ale Lunii și ale planetei Marte.

„Pe măsură ce ne pregătim să revenim pe Lună și, în cele din urmă, să ajungem pe Marte, nu putem reduce suficient de mult greutatea pentru a transporta oameni și provizii pe Lună în cantități mari. Trebuie să compensăm undeva, dar, în același timp, trebuie să-i ducem acolo în siguranță. Sperăm să fim o parte valoroasă a acestei industrii”, a spus Clements.

Vă recomandăm să citiți și:

China vrea să construiască o stație de cercetare pe Lună până în 2035

Pas important pentru Telescopul Roman, anunță NASA

O descoperire uimitor de simplă prelungește durata de viață a bateriilor

Oamenii de știință au creat un picior robotic care funcționează cu mușchi artificiali