Copilăria alături de un câine poate fi benefică pentru sănătatea intestinală, arată un studiu
Un studiu, realizat de Sinai Health și Universitatea din Toronto, arată că expunerea la câini în timpul copilăriei este legată de modificări benefice ale bacteriilor intestinale, ale permeabilității intestinale și ale biomarkerilor din sânge.
Studiul, publicat în Clinical Gastroenterology and Hepatology, a constatat că viața cu un câine între vârstele de 5 și 15 ani este asociată cu un microbiom intestinal mai sănătos și cu un risc redus de a dezvolta boala Crohn.
Cercetarea aruncă o lumină nouă asupra modului în care factorii de mediu influențează apariția bolii Crohn – o afecțiune inflamatorie intestinală – și ar putea informa viitoarele strategii de prevenire.
Pentru studiu, cercetătorii conduși de Kenneth Croitoru și Williams Turpin de la centrul pentru boli inflamatorii intestinale (IBD) al Spitalului Mount Sinai au investigat modul în care zeci de factori de mediu influențează probabilitatea de a dezvolta boala Crohn, ca parte a efortului lor global de a putea prezice persoanele cu risc și de a interveni potențial la timp.
„Ideea din spatele prezicerii riscului de îmbolnăvire al cuiva este că poți începe să înțelegi și cine ar trebui să facă ceva pentru a încerca să prevină boala„, spune Croitoru, clinician-cercetător la Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute (LTRI), parte a Sinai Health.
Croitoru notează că studiul nu dezvăluie de ce faptul de a trăi cu un câine face ca cineva să fie mai puțin predispus la boala Crohn.
Modificări benefice ale bacteriilor intestinale
Studiul a constatat, de asemenea, că traiul într-o familie numeroasă în primul an de viață reduce probabilitatea de a dezvolta boala Crohn. De asemenea, s-a constatat că persoanele care locuiau cu o pasăre la momentul studiului erau mai susceptibile de a dezvolta boala.
Cauzată de inflamația tractului gastrointestinal, boala Crohn poate avea consecințe profunde asupra sănătății și bunăstării generale. Incidența bolii la copiii sub 10 ani s-a dublat din 1995, în timp ce costul anual al bolii inflamatorii intestinale în Canada este estimat la 5,4 miliarde de dolari pe an, potrivit Crohn’s and Colitis Canada, un ONG național.
Probabilitatea de apariție a bolii Crohn este puternic influențată de genetică, dar și mediul joacă un rol important, spune Croitoru, citat de MedicalXpress. Deși nu ne putem schimba genele, ne putem modifica mediul înconjurător și dieta, de exemplu, pentru a preveni apariția bolii.
Consecințe profunde asupra sănătății și bunăstării generale
Coordonat la Spitalul Mount Sinai din 2008, proiectul GEM colectează date medicale complete și date privind stilul de viață de la peste 5.000 de rude sănătoase de gradul întâi ale persoanelor care suferă de boala Crohn și care provin din întreaga lume, inclusiv Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă, Regatul Unit și SUA.
În cei 15 ani de când a început studiul, peste 120 de persoane au dezvoltat boala. „Prin înțelegerea a ceea ce este diferit la cei care dezvoltă boala, ar trebui să putem prezice cine este la risc”, spune Croitoru.
Anterior, grupul a identificat diferențe în microbiom și alți biomarkeri la persoanele care ajung să dezvolte boala Crohn și la cele care nu o fac.
Dar predicția riscului este doar primul pas, spune Croitoru, al cărui obiectiv final este de a putea interveni și de a preveni debutul bolii.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Ceva incredibil se întâmplă atunci când ne uităm în ochii unui câine
Sunt câinii de rasă mixtă cu adevărat mai sănătoși decât cei de rasă pură?
Un renumit expert în crocodili a fost condamnat la închisoare pentru abuz sexual asupra câinilor
Câinii pot mirosi stresul oamenilor, iar acesta îi afectează profund, arată un studiu