Genomul uman, stocat într-un „cristal” indestructibil care ne-ar putea readuce la viață după dispariție

05 10. 2024, 18:00

Cristalul va acționa ca o capsulă a timpului ADN care ar putea fi folosită pentru a readuce omenirea la viață după dispariția noastră, spun cercetătorii.

Pentru prima dată, oamenii de știință au stocat o copie a schiței genetice a umanității în interiorul unui „cristal de memorie 5D” aproape indestructibil – un nou format de stocare a datelor care ar putea păstra informațiile valoroase în siguranță timp de miliarde de ani sau chiar potențial până la sfârșitul timpurilor.

Cercetătorii cred că această capsulă a timpului ADN ar putea fi utilizată pentru a reînvia specia noastră mult timp după dispariție. Dar nu toată lumea este de acord.

Cristalul de mărimea unei monede, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Southampton din Anglia, este fabricat dintr-un material sintetic care imită proprietățile cuarțului topit – o sticlă făcută din siliciu aproape pur, care este unul dintre cele mai stabile materiale din punct de vedere termic și chimic descoperite vreodată.

Echipa a introdus pentru prima dată cristalul în 2014, iar de atunci a rămas „cel mai durabil material de stocare a datelor” de pe planetă, potrivit Guinness World Records.

Majoritatea formatelor de stocare a datelor utilizate în prezent se degradează în timp. Însă cercetătorii prevăd că aceste cristale ar putea rămâne stabile la temperatura camerei timp de 300 de quintilioane de ani, adică mai mult decât prevăd majoritatea teoriilor că va dura Universul.

Cristalul ar putea învia specia noastră

Chiar și la temperaturi mai ridicate, de până la 190 de grade Celsius, materialul ar putea rămâne intact timp de până la 13,8 miliarde de ani, ceea ce reprezintă aproximativ aceeași vârstă ca cea a Universului în prezent. În orice caz, cristalul ar putea supraviețui Pământului, care va fi distrus de soare în aproximativ 5 miliarde de ani.

Cristalele pot supraviețui la temperaturi de aproximativ 1.000 C sau mult sub punctul de îngheț. De asemenea, ele pot rezista la forțe de până la 10 tone pe centimetru pătrat – aproximativ echivalentul greutății a doi elefanți africani – și la expunerea îndelungată la radiații cosmice, ceea ce înseamnă că ar putea supraviețui călătoriilor lungi prin spațiu, au scris cercetătorii într-o declarație.

Pentru a stoca informații în interiorul cristalelor, cercetătorii folosesc lasere pentru a transcrie date pe milioane de noduri cu lățimea de 20 de nanometri, stivuite într-o matrice de cinci dimensiuni, care conține „două dimensiuni optice și trei coordonate spațiale”, au scris cercetătorii.

Cercetătorii au realizat acest lucru pentru prima dată în 2016, când au transcris pe cristale copii ale unor texte celebre, precum Magna Carta, Declarația Universală a Drepturilor Omului și Biblia King James. Cele mai mari cristale pot stoca până la 360 de terabytes de date, adică de peste 5.000 de ori mai mult decât un iPhone obișnuit.

Întregul genom are o lungime de aproximativ 3 miliarde de litere

În acest caz, echipa a scris întregul genom uman folosind cele patru litere care reprezintă nucleotidele sau bazele ADN-ului: adenină (A), citozină (C), guanină (G) și timină (T). Întregul genom are o lungime de aproximativ 3 miliarde de litere, potrivit Institutului Național de Cercetare a Genomului Uman.

Cristalul va fi plasat în colecția Memory of Mankind din adâncul minei de sare abandonate Hallstatt din Germania și „ar putea oferi un plan pentru a readuce omenirea din extincție mii, milioane sau chiar miliarde de ani în viitor”, au scris cercetătorii.

În prezent, nu este posibilă învierea unei specii doar pe baza unui singur genom. Cu toate acestea, echipa consideră că o viitoare civilizație avansată care fie a evoluat din oameni, fie provine dintr-o lume extraterestră ar putea deține cunoștințele și tehnologia necesare pentru a realiza acest lucru, scrie LiveScience.

Cristalul include, de asemenea, mici diagrame vizuale ale structurilor nucleotidice, ale formei de dublu-helix a ADN-ului și ale structurii atomice a elementelor esențiale pentru viață, precum carbonul, oxigenul și azotul. Cercetătorii speră că aceste indicii vizuale vor dezvălui scopul cristalului oricui îl va găsi după ce noi nu vom mai fi.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Descoperire șocantă în genomul unuia dintre cei mai frumoși fluturi din Regatul Unit

O ferigă a stabilit recordul pentru cel mai mare genom din lume

Primul „pan-genom” uman complet include în sfârșit diversitatea umanității

Genomurile de la 240 de specii de mamifere dezvăluie de ce omul este unic