Home » Știință » Pacienții care fumează și după radioterapie prezintă risc mai mare de cancer pulmonar în viitor

Pacienții care fumează și după radioterapie prezintă risc mai mare de cancer pulmonar în viitor

Pacienții care fumează și după radioterapie prezintă risc mai mare de cancer pulmonar în viitor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.09.2024

Pacienții cu cancer mamar care continuă să fumeze după radioterapie prezintă un risc mult mai mare ca tratamentul să le provoace cancer pulmonar în viitor, arată un studiu recent.

În Regatul Unit, două din trei persoane diagnosticate cu cancer mamar, la debutul bolii, primesc radioterapie. Acesta este un tratament de lungă durată și foarte eficient, dar are și potențiale efecte secundare.

Radioterapia reduce riscul reapariției cancerului de sân după tratament, precum și riscul de deces din cauza bolii, însă pericolele care vin la la pachet cu aceasta procedură pot include un risc mai mare de deces din cauza bolilor de inimă, a cancerului pulmonarr sau a cancerului esofagian.

Riscul pentru fumători, de 6 ori mai mare

Noile descoperiri arată că pacienții cu cancer mamar care nu fumează au mai puțin de 1% șanse ca radioterapia să ducă la apariția cancerului pulmonar în anii următori. Pe de altă parte, pentru cei care fumează atunci când sunt tratați și nu renunță după proceduri, riscul lor este între situat 2% și 6%, arată The Guardian.

Rezultatele provin dintr-o cercetare efectuată în Marea Britanie și condusă de Carolyn Taylor, profesor de oncologie la Universitatea din Oxford.

„Radioterapia este foarte bună în tratarea cancerului. În cazul cancerului de sân, aceasta reduce șansele ca cancerul să revină în viitor”, a declarat Taylor.

„Fumătorii trebuie avertizați și ajutați”

„Dar este, de asemenea, important să luăm în considerare riscurile. Unul dintre riscurile pe termen lung ale radioterapiei este că poate provoca un al doilea cancer mulți ani mai târziu. Acesta este un efect secundar rar, dar este important de luat în considerare”, completează specialistul.

Deborah Arnott, director executiv al Action on Smoking and Health, a declarat că fumătorii care urmează radioterapia „trebuie să fie avertizați cu privire la riscurile de a continua să fumeze și să li se acorde sprijinul și încurajarea de care au nevoie pentru a renunța la fumat”.

„Continuarea fumatului, și acest lucru este valabil pentru orice cancer tratat cu radioterapie, nu doar pentru cancerul de sân, face ca tratamentul în sine să fie mai neplăcut și mai puțin eficient, cu un risc crescut de recidivă ulterioară a cancerului”, spune Arnott.

Cancer Research UK a recunoscut recent, pentru prima dată, fumatul ca o cauză a cancerului de sân, alături de riscurile deja cunoscute, cum ar fi dieta și genetica.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?

Fumatul îngrașă, dar nu așa cum ne-am fi așteptat. Ce au descoperit cercetătorii danezi

Singurătatea afectează sănătatea mai rău decât fumatul, obezitatea sau alcoolismul

Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase