O rocă bizară de pe Marte nu seamănă cu nimic văzut până acum pe Planeta Roșie

27 09. 2024, 18:00

Roverul Perseverance al NASA a reperat „o rocă ciudată cu dungi de zebră” în craterul Jezero de pe Marte, care nu seamănă cu nicio altă rocă văzută până acum pe Planeta Roșie.

Roverul a capturat imagini ale rocii cu dungi albe și negre, folosind o cameră montată la înălțime. Oamenii de știință de la NASA au obținut imaginile, după ce Perseverance părăsise deja zona, potrivit unei declarații.

Roca, pe care oamenii de știință au numit-o „Freya Castle”, are o textură nemaivăzută până acum, scrie LiveScience.

„Cunoștințele noastre despre compoziția sa chimică sunt limitate, dar primele interpretări sunt că procesele igneice sau metamorfice ar fi putut crea dungile sale”, au scris reprezentanții NASA în declarație.

Procesele ignigene sunt cele legate de cristalizarea magmei, în timp ce procesele metamorfice sunt schimbări în compoziția rocilor datorate căldurii și presiunii ridicate.

Castelul Freya măsoară aproximativ 20 de centimetri în diametru. Conform declarației, roca zebră este liberă și diferită de roca de bază, sugerând că provine din altă parte.

Roca are o textură nemaivăzută până acum

O posibilitate este ca roca să se fi rostogolit din partea superioară a craterului. „Această posibilitate ne entuziasmează”, au declarat reprezentanții NASA.

„Sperăm că, pe măsură ce vom continua să urcăm, Perseverance va întâlni un afloriment al acestui nou tip de rocă, astfel încât să poată fi obținute măsurători mai detaliate.”

Perseverance urcă în prezent pantele abrupte ale craterului Jezero, unde a aterizat pentru prima dată în februarie 2021. A trecut aproape o lună de când roverul și-a început ascensiunea. Progresul a fost lent la început, dar în ultimele zile, roverul a parcurs porțiuni mai plate de teren, potrivit declarației.

Perseverance a finalizat până acum patru campanii științifice pe Marte, iar ascensiunea în crater reprezintă începutul unei a cincea campanii.

Semne de viață străveche și indicii despre istoria timpurie a Planetei Roșii

Roverul a făcut deja descoperiri potențial revoluționare, inclusiv sedimente vechi de lac care ar putea conține fosile microbiene. „Freya Castle” este una dintre cele câteva roci inedite reperate de Perseverance la craterul Jezero.

În iunie, NASA a primit imagini care arată un bolovan neobișnuit de deschis la culoare în apropierea Muntelui Washburn din crater, iar în iulie, agenția a obținut fotografii ale unei roci cu pete de leopard care conține indicii interesante despre viața antică de pe Marte.

Oamenii de știință speră că stânca zebră va fi una dintre multele descoperiri din timpul celei de-a cincea misiuni a roverului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Roverul Perseverance a descoperit ceva nemaivăzut pe Marte până acum

Cum cred cercetătorii că și-a căpătat planeta Marte forma ciudată de elipsoid?

Atlasul norilor de pe Marte prezintă fenomene atmosferice uimitoare

Geofizicienii au găsit un rezervor uriaș de apă lichidă pe Marte