Peste 100 de gene asociate anxietății au fost identificate într-un studiu uriaș

27 09. 2024, 13:00

Într-o analiză a datelor genetice provenite de la peste 1,2 milioane de persoane din diferite grupuri etnice, oamenii de știință au reușit să identifice 115 gene asociate anxietății.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tulburările de anxietate reprezintă cea mai comună afecțiune mintală la nivel mondial, afectând aproximativ 301 milioane de persoane în 2019. Deși există mai multe tipuri de tulburări de anxietate, toate pot avea un impact semnificativ asupra vieții cotidiene.

Un mod de a combate acest impact este de a înțelege mai bine factorii de risc pentru dezvoltarea unei tulburări de anxietate, iar aici intervin genetica și echipa de cercetători de la Departamentul de Psihiatrie al Universității Yale (SUA).

Au fost găsite 115 gene asociate anxietății

Aceștia au analizat date genomice la scară largă, împreună cu informații despre modul în care acele gene sunt exprimate, din șase cohorte diferite, însumând 1.266.780 de participanți, și au identificat 115 gene asociate anxietății.

Cum ar putea aceste gene să crească riscul de a dezvolta anxietate? Autorii studiului au identificat un posibil răspuns analizând regiunile din creier unde sunt exprimate aceste gene. Ei au găsit asocieri cu mai multe zone ale creierului implicate în anxietate, inclusiv cerebelul și sistemul limbic, notează IFL Science.

„Acest efort subliniază puterea studiilor genetice de mare amploare în dezvăluirea patogenezei complexe a anxietății, demonstrând modul în care mai multe gene care acționează asupra funcțiilor cerebrale contribuie la definirea riscului genetic individual”, a declarat dr. Renato Polimanti, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că genele care ar putea crește riscul de anxietate sunt corelate cu afecțiuni precum durerea și tulburările gastrointestinale, acestea din urmă fiind adesea asociate cu anxietatea, precum și cu alte tulburări psihiatrice, cum ar fi depresia și schizofrenia.

Un studiu diferit de ce s-a făcut până acum

Deși nu este pentru prima dată când oamenii de știință investighează genetica tulburărilor de anxietate, un obstacol major al acestor studii este că se bazează frecvent pe participanți de descendență europeană, ceea ce înseamnă că rezultatele nu pot fi generalizate pentru toate populațiile.

Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii au folosit date de la indivizi din cinci grupuri etnice diferite: european, african, american mixt (persoane cu o combinație de descendență europeană, sub-sahariană și nativ americană), sud-asiatic și est-asiatic.

„Studiind tulburările de anxietate la cinci grupuri etnice diferite pentru prima dată, am reușit să descoperim arhitectura genetică a acestor tulburări cu o putere mai mare de asociere genetică”, a spus dr. Eleni Friligkou, autoare a studiului.

„Efortul nostru subliniază importanța creșterii diversității în studiile genetice pentru a înțelege mai bine corelațiile specifice grupurilor etnice în cazul tulburărilor de anxietate, dar și pentru a valorifica puterea descoperirii genetice între etnii”, spune ea.

Studiul a fost publicat în Nature Genetics.

Vă recomandăm să citiți și:

Noi „straturi” uimitoare de celule sanguine ar putea permite transfuzii între specii

Candidați promițători pentru noi antibiotice, descoperiți în adâncul Mării Arctice

Test de cultură generală. Cum elimină corpul toxinele?

Consumul de alcool al părinților poate afecta generațiile viitoare chiar înainte ca acestea să fie concepute