Încălzirea prin maree, observată pe unul dintre sateliții lui Jupiter
Privind în peisajul infernal al lui Io, un satelit al lui Jupiter – cea mai activă locație vulcanică din Sistemul Solar – astronomii de la Universitatea Cornell au reușit să studieze un proces fundamental în formarea și evoluția planetelor: încălzirea prin maree.
„Încălzirea prin maree joacă un rol important în încălzirea și evoluția orbitală a corpurilor cerești”, a declarat Alex Hayes, profesor de astronomie. Aceasta furnizează căldura necesară formării și menținerii oceanelor subterane în lunile din jurul planetelor gigantice precum Jupiter și Saturn.”
„Studierea peisajului neospitalier al vulcanilor lui Io inspiră de fapt știința să caute viață”, a declarat autorul principal Madeline Pettine, doctorand în astronomie.
Cea mai activă locație vulcanică din Sistemul Solar
Examinând datele de survol ale navetei spațiale NASA Juno, astronomii au descoperit că Io are vulcani activi la polii săi care ar putea ajuta la reglarea încălzirii prin maree – care provoacă fricțiune – în interiorul său de magmă.
Cercetarea a fost publicată în Geophysical Research Letters.
„Gravitația de la Jupiter este incredibil de puternică”, a spus Pettine. „Având în vedere interacțiunile gravitaționale cu ceilalți sateliți ai planetei mari, Io sfârșește prin a fi intimidată, în mod constant întinsă și mototolită. Cu această deformare mareică, se creează o mulțime de căldură în interiorul lunii.”
Un proces fundamental în formarea și evoluția planetelor
Pettine a descoperit un număr surprinzător de vulcani activi la polii lui Io, spre deosebire de regiunile ecuatoriale mai frecvente. Oceanele interioare de apă lichidă din lunile înghețate ar putea fi menținute lichefiate prin încălzirea mareelor, a spus Pettine.
În nord, un grup de patru vulcani – Asis, Zal, Tonatiuh, unul fără nume și unul independent numit Loki – erau foarte activi și persistenți, cu o lungă istorie de misiuni spațiale și observații terestre.
Un grup sudic, vulcanii Kanehekili, Uta și Laki-Oi au demonstrat o activitate puternică, scrie EurekAlert.
Cvartetul longeviv de vulcani nordici a devenit simultan luminos și părea să reacționeze reciproc. „Toți au devenit luminoși și apoi s-au întunecat într-un ritm comparabil”, a spus Pettine.
Vă recomandăm să mai citiți și:
În drum spre Jupiter, sonda JUICE a captat imagini de înaltă rezoluție cu Pământul și Luna
Marea Pată Roșie de pe Jupiter se micșorează, iar astronomii au aflat de ce
NASA a surprins „o mișcare” în stratul de gheață de pe unul dintre sateliții lui Jupiter