A fost creată mini-bateria nucleară de mii de ori mai puternică decât versiunile anterioare

26 09. 2024, 17:00

O echipă de fizicieni și ingineri afiliată mai multor instituții din China a dezvoltat mini-bateria nucleară, despre care susțin că este de până la 8.000 de ori mai eficientă decât predecesoarele sale.

Studiul lor a fost publicat în revista Nature.

De zeci de ani, oamenii de știință caută soluții pentru a crea baterii nucleare de dimensiuni reduse. Acestea ar putea alimenta orice dispozitiv, de la telefoane la roboți și mașini, timp de mulți ani. Din păcate, dezvoltarea unor astfel de surse de energie a fost împiedicată de natura periculoasă a centralelor nucleare, indiferent de dimensiunea lor.

O abordare este dezvoltarea de dispozitive alimentate de baterii încărcate cu materiale nucleare. Aceste dispozitive au fost în general mici, pentru a reduce cantitatea de material radioactiv necesar, ceea ce a limitat și puterea pe care o pot genera. În plus, au fost extrem de ineficiente.

Mini-bateria nucleară nou creată este relativ simplă

În acest nou studiu, echipa de cercetare a descoperit o metodă de a crea mini-bateria nucleară într-un mod mult mai eficient.

Dispozitivul proiectat și construit de cercetători este relativ simplu. Ei au plasat o cantitate mică de americiu într-un cristal și au folosit energia radiată (particule alfa) pentru a produce lumină. Rezultatul este un cristal care emite o lumină verde.

Cristalul a fost apoi conectat la o celulă fotovoltaică, care transformă lumina în electricitate. Dispozitivul a fost plasat într-o celulă de cuarț pentru a preveni scurgerile de radiații.

Ce poate alimenta această baterie?

În timpul testării, echipa a constatat că dispozitivul poate rămâne încărcat pentru o perioadă îndelungată, posibil chiar decenii. Ei menționează că timpul de înjumătățire al americiului este de 7.380 de ani, însă radiațiile ar eroda materialele care îl înconjoară mult mai devreme.

Testele suplimentare au arătat că acest dispozitiv este de aproximativ 8.000 de ori mai eficient decât orice alt sistem de baterii nucleare dezvoltat până în prezent, deși cantitatea de energie generată este foarte mică: ar fi nevoie de 40 de miliarde de astfel de baterii pentru a aprinde un bec de 60 de wați, explică Tech Xplore.

Cercetătorii sugerează că rafinările ulterioare ar putea duce la crearea unor surse de energie minuscule pentru dispozitive mici și izolate, precum cele trimise în spațiul profund.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au creat organisme în „a treia stare”, dincolo de viață și moarte

Oamenii de știință au creat un picior robotic care funcționează cu mușchi artificiali

Japonia vrea să construiască primul supercomputer de „clasă zeta” din lume

O bucată de metal fisurată s-a vindecat singură într-un experiment care i-a uimit pe oamenii de știință