Metforminul este principalul medicament utilizat pentru tratarea diabetului de tip 2, însă un nou studiu efectuat pe maimuțe sugerează că acesta ar putea fi utilizat într-o zi și pentru a încetini îmbătrânirea creierului.
Indiciile privind efectele antiîmbătrânire ale medicamentului au fost observate anterior în studii retrospective asupra persoanelor care iau acest medicament pentru diabet și, de asemenea, în studii asupra viermilor, muștelor și rozătoarelor.
Dar efectele antiîmbătrânire ale metforminului nu fuseseră încă testate la primate, așa că biologul Yuanhan Yang și colegii săi de la Academia Chineză de Științe au petrecut 40 de luni studiind efectele metforminului asupra macacilor mâncători de crabi (Macaca fascicularis), una dintre rudele noastre cele mai apropiate.
Maimuțele care au participat la acest experiment erau toți masculi cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani, echivalentul vârstei de 40-50 de ani în dezvoltarea umană.
O parte dintre macaci au primit o doză zilnică de metformin timp de puțin peste trei ani fără întrerupere, ceea ce echivalează aproximativ cu un tratament standard pentru oamenii care își gestionează diabetul de tip 2, scrie ScienceAlert.
Alții de aceeași vârstă au primit tratamente similare care nu conțineau niciun medicament. De asemenea, au fost urmărite grupuri de control formate din șase maimuțe masculine tinere (3-5 ani) și trei de vârstă mijlocie (10-12 ani), pentru a ține seama în mod specific de efectele vârstei.
„Aceste constatări sugerează potențialul metforminului în încetinirea îmbătrânirii creierului și, eventual, în tratarea afecțiunilor neurodegenerative și a altor afecțiuni cronice”, scriu cercetătorii.
Ei au evaluat îmbătrânirea maimuțelor în ceea ce privește fiziologia, memoria, învățarea și flexibilitatea cognitivă, precum și morfologia creierului.
Medicamentul a redus fluctuațiile în transcrierea genelor asociate cu îmbătrânirea în mai multe țesuturi diferite, afectând căile asociate cu îmbătrânirea, cum ar fi moartea celulară și fibroza, și reactivând căile reprimate de îmbătrânire implicate în dezvoltare, cum ar fi repararea ADN-ului și metabolismul lipidic.
Acesta a redus vârsta biologică a maimuțelor bătrâne prin mai multe măsuri, a încetinit îmbătrânirea ficatului și a îmbunătățit producția de substanțe chimice. Dar cel mai important, studiul a constatat că metforminul întârzie într-adevăr îmbătrânirea creierului și oferă neuroprotecție maimuțelor vârstnice, „salvându-le” lobul frontal cu o medie de aproape șase ani.
Ei observă că studiul nu a evaluat mortalitatea și nu a urmărit efectele pe termen lung după ce macacilor nu li s-a mai administrat medicamentul.
Experții din Statele Unite au fost impresionați de rigoarea acestui experiment, pe care geneticianul molecular Alex Soukas de la Massachusetts General Hospital l-a descris ca fiind „cea mai cantitativă și amănunțită examinare a acțiunii metforminului pe care am văzut-o în afara șoarecilor”.
Dar Rafael de Cabo, un geroscientist translațional de la Institutul Național pentru Îmbătrânire din Baltimore, a subliniat că, având în vedere că doar câteva maimuțe au primit medicamentul și costul ridicat al experimentelor pe termen lung cu primate ca acesta, a fost îngrijorător faptul că eșantionul nu a inclus maimuțe femele.
„În timp ce impactul și mecanismele cuprinzătoare ale metforminului la primate trebuie încă să fie complet cartografiate, constatările noastre indică întârzieri semnificative în procesul de îmbătrânire”, concluzionează autorii.
Membrii echipei chineze de cercetare au lansat deja un studiu clinic de fază II pe 120 de persoane care testează efecte similare la om, în colaborare cu o companie farmaceutică care produce metformin.
Această cercetare este publicată în Cell.
Medicamentele pentru diabet ar putea avea efecte anti-îmbătrânire
Canabisul poate avea un efect anti-îmbătrânire, au descoperit cercetătorii
Doliul în tinerețe ar putea accelera îmbătrânirea, potrivit unui studiu
O nouă „regulă a biologiei” ar putea explica mai bine evoluția și îmbătrânirea