Un nou raport al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR) subliniază un lucru adesea trecut cu vederea: legătura dintre consumul de alcool și îmbolnăvirea de cancer.
În ansamblu, ratele de deces cauzate de cancer în SUA au scăzut cu 33% între 1991 și 2021, ceea ce a însemnat evitarea a aproximativ 4,1 milioane de decese. Reducerea fumatului, îmbunătățirile în depistarea precoce, prevenția și tratamentele pentru cancer au contribuit la această scădere.
Cu toate acestea, această capacitate semnificativ îmbunătățită de a combate cancerul maschează o tendință îngrijorătoare: ratele de contractare a anumitor forme de cancer, cum ar fi cancerul de sân, colorectal și cervical, au crescut, chiar și la adulții cu vârsta sub 50 de ani.
Cauza exactă a acestei creșteri nu este clară, deși există multe teorii, printre care și cea cu privire la expunerea la microplastice. Dar, așa cum subliniază noul raport al AACR, cercetările consacrate arată că aproximativ 40% dintre toate cazurile de cancer din SUA sunt asociate cu alegeri de stil de viață, cum ar fi utilizarea tutunului, dieta și activitatea fizică.
Acest lucru ne aduce la legătura dintre consumul de alcool și apariția cancerului; alcoolul poartă cu sine un risc larg răspândit de cancer, doar că acesta nu are parte de aceeași stigmatizare precum fumatul. În 2019, proporția cancerelor atribuite consumului de alcool a fost de 5,4%, adică aproximativ unul din fiecare 18 cazuri. În comparație, fumatul este responsabil pentru aproximativ 20% dintre cazurile de cancer din SUA, conform Societății Americane de Cancer.
Și totuși, autorii raportului avertizează că nivelul de conștientizare publică cu privire la legătura dintre alcool și cancer este încă redus.
„51% dintre oameni, adică mai mult de jumătate, nu știu că alcoolul crește riscul de cancer”, a declarat Jane Figueiredo, epidemiolog la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles (SUA), care a fost implicată în raport. „Este îngrijorător”, declară aceasta.
În alte locuri, cum ar fi Uniunea Europeană, cercetările arată că gradul de conștientizare ar putea fi și mai scăzut, punctează Futurism.
Un factor care contribuie la această lipsă de conștientizare este mitul despre presupusele beneficii pentru sănătate ale alcoolului, cum ar fi percepția larg răspândită că consumul de cantități mici de vin roșu este bun pentru sănătatea inimii. Știința pe acest subiect, însă, este contestată.
„Putem discuta despre mitul conform căruia vinul roșu ar avea beneficii cardiovasculare, dar există multe alte modalități de a-ți menține inima sănătoasă, iar beneficiile potențiale ale alcoolului nu depășesc riscurile de cancer”, a adăugat Figueiredo.
Alcoolul crește riscul de cancer în principal prin deteriorarea ADN-ului corpului în timpul digestiei. De asemenea, acesta poate perturba bacteriile esențiale din tractul digestiv, ceea ce, conform unor cercetări, duce la un risc mai mare de cancer colorectal. În plus, consumul de alcool la o vârstă fragedă pare să crească șansele de a dezvolta cancer mai târziu în viață, a arătat raportul.
În concluzie, câteva băuturi ocazionale probabil nu vor reprezenta un pericol major. Adevăratul risc pare să fie lipsa de conștientizare a acestor pericole.
Ca o modalitate de a crește gradul de conștientizare, autorii raportului sugerează aplicarea de etichete de avertizare specifice cancerului pe băuturile alcoolice, la fel cum s-a procedat cu produsele din tutun. Rămâne de văzut cum va reacționa publicul la o astfel de măsură.
Henrietta Lacks, mama medicinei moderne. Celulele nemuritoare care au schimbat lumea
Mitocondriile „aruncă” ADN în creier și ne fură ani buni din viață
Legătura ciudată dintre vârsta noastră biologică și cât de educați au fost bunicii noștri
Tehnologia ieftină care poate detecta particulele de plastic din mâncare