O navă spațială a confirmat un fapt deja știut despre Pământ

24 09. 2024, 10:00

Sonda JUICE a Agenției Spațiale Europene (ESA), destinată explorării lunilor înghețate ale lui Jupiter, a descoperit o planetă locuibilă chiar aici, în Sistemul Solar, iar senzorii săi indică prezența mai multor molecule și elemente în atmosfera bogată în azot, sugerând că viața organică nu doar că ar putea supraviețui, ci chiar să prospere pe suprafața acoperită în mare parte de oceane. Practic, sonda a confirmat că Pământul este o planetă locuibilă.

După cum probabil ați ghicit, este vorba despre Pământ. Sonda ESA a fost instruită să își îndrepte instrumentele științifice spre planeta noastră în timpul unui survol recent, un experiment ingenios în care ambele echipamente ale sondei JUICE, Submillimeter Wave Instrument (SWI) și Moons and Jupiter Imaging Spectrometer (MAJIS), au colectat suficiente date pentru a concluziona că Pământul este o planetă locuibilă.

Desigur, noi știam deja asta, având în vedere că trăim aici. Dar acest experiment este o verificare ingenioasă a performanței echipamentelor destinate căutării vieții extraterestre. Dacă cele mai bune echipamente ale noastre ar fi examinat Pământul și nu ar fi detectat semne de viață, ar fi fost un semnal de alarmă pentru cercetători.

Din fericire, Pământul este o planetă locuibilă, potrivit datelor sondei JUICE

„Este evident că nu suntem surprinși de aceste rezultate. Ar fi fost extrem de îngrijorător să aflăm că Pământul nu este locuibil!”, a declarat Olivier Witasse, om de știință responsabil de proiectul JUICE la ESA.

„Dar aceste rezultate indică faptul că instrumentele vor funcționa cu mare succes la Jupiter, unde ne vor ajuta să investigăm dacă lunile înghețate ar putea fi habitate potențiale pentru viață, în trecut sau prezent”, a adăugat el.

Sonda ESA a fost lansată în aprilie 2023 și a survolat Pământul și Luna în august 2024. Sonda urmează să efectueze încă trei survoluri pentru asistență gravitațională, care să o pună pe o traiectorie spre Jupiter: unul în jurul lui Venus anul viitor, și alte două în jurul Pământului în 2026 și 2029.

În drum spre Jupiter

În timpul recentului survol al Pământului, instrumentele sondei au detectat diverse molecule, inclusiv oxigen, apă, ozon și dioxid de carbon, în atmosfera Pământului. De asemenea, sonda a captat imagini ale suprafeței în lumină infraroșie, rezultând hărți de temperatură bogate în informații, potrivit ESA.

Odată ce sonda va ajunge la Jupiter, în iulie 2031, instrumentul SWI va analiza compoziția planetei și a lunilor sale înghețate. Datele ar putea indica nu doar dacă aceste luni sunt locuibile, dar și dacă există posibilitatea ca acestea să fie deja locuite, scrie Futurism.

Instrumentul MAJIS va examina de asemenea îndeaproape norii lui Jupiter și compoziția atmosferei sale și a lunilor sale.

De zeci de ani, oamenii de știință sunt dornici să obțină o imagine detaliată a lunilor lui Jupiter. De interes special este Europa, despre care se crede că găzduiește un ocean subteran, ascuns sub o scoarță de gheață, care ar putea susține viața.

Și nu doar sonda JUICE a ESA va vizita planeta Jupiter. NASA se pregătește să lanseze propria sa sondă, Europa Clipper, care ar putea pleca chiar în luna octombrie.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii au detectat o structură extinsă în jurul galaxiei Messier 77

Astronomii au răspunsul: De ce a apărut un semn uriaș de întrebare în spațiul cosmic?

Inelele lui Saturn vor dispărea peste șase luni

Cum vrea un start-up să vândă lumină solară noaptea?