Persoanele care beau cafea și ceai ar putea să-și reducă riscul de demență

30 09. 2024, 12:00

Un nou studiu a analizat dacă, de fapt, consumul de cafea sau ceai poate reduce riscul de apariție a demenței, iar concluziile ajută la explicarea unor rezultate neclare din trecut.

Cercetătorii de la Ningxia Medical University din China au descoperit că unii consumatori de cafea sau ceai își reduc riscul de demență.

Dar studiul lor observațional a constatat că beneficiul era mai probabil pentru persoanele cu hipertensiune arterială, care beau un anumit număr de cești pe zi. De asemenea, tipul de cafea pe care îl consumau părea să conteze, scrie ScienceAlert.

Rezultatele provin din datele de sănătate a peste 450.000 de participanți la UK Biobank, care au fost urmăriți în medie timp de 15 ani. Aproximativ jumătate au fost diagnosticați cu hipertensiune arterială (HTA).

Băutorii de cafea cu hipertensiune arterială care au declarat că au consumat între o jumătate și o ceașcă pe zi au prezentat cel mai scăzut risc de a dezvolta orice formă de demență, în comparație cu cei cu cel mai mare risc, care au băut șase sau mai multe cești pe zi.

În același timp, băutorii de ceai cu hipertensiune arterială, care consumau între patru și cinci cești pe zi, prezentau cel mai scăzut risc de a dezvolta demență din orice cauză, în comparație cu cei cu cel mai mare risc, care nu consumau deloc ceai.

Concluziile ajută la explicarea unor rezultate neclare din trecut

Medicul Bo Wang și colegii săi au ales să examineze participanții cu hipertensiune arterială deoarece se crede că aceasta accelerează îmbătrânirea cognitivă și crește riscul de demență.

„În acest studiu, persoanele cu hipertensiune arterială au avut o probabilitate mai mare de a dezvolta demență comparativ cu populația fără hipertensiune arterială”, scriu cercetătorii. „Asocierea semnificativă din punct de vedere statistic între consumul de cafea și ceai și riscul de demență a fost mai probabilă la persoanele cu hipertensiune decât la persoanele fără hipertensiune”.

Prin gestionarea factorilor de risc modificabili precum hipertensiunea, unii oameni de știință estimează că, de fapt, cazurile de demență ar putea fi reduse cu până la 45%. Cafeaua și ceaiul – două dintre cele mai populare băuturi din lume – ar putea fi o modalitate de a realiza acest lucru. Însă noile descoperiri sugerează că dozajul este crucial.

Cercetarea se bazează doar pe o corelație, astfel încât sunt necesare mai multe studii pentru a cerceta efectele potențiale ale cafelei sau ceaiului asupra creierului, fie ele bune sau rele.

Cu toate acestea, rezultatele recente ajută la clarificarea unor constatări contradictorii din studiile observaționale anterioare, care nu țineau cont de tipul de cafea sau ceai consumat.

Cercetarea se bazează doar pe o corelație

Cafeaua măcinată, spre deosebire de cafeaua decofeinizată, de exemplu, a fost asociată cu cel mai mic risc de demență din toate cauzele.

„Motivul probabil pentru acest lucru este că diferitele tipuri de cafea au niveluri diferite de cofeină, cafeaua măcinată având cel mai mare conținut de cofeină, cafeaua instant fiind a doua cea mai mare, iar cafeaua decofeinizată cea mai mică”, sugerează autorii.

Studiile clinice lipsesc, dar unele studii pe celule și pe animale au constatat că băuturile cu cofeină pot reduce riscul de hipertensiune, pot reduce inflamația și pot menține bariera hematoencefalică, care protejează sistemul nervos central de toxine și agenți patogeni.

Atât cafeaua, cât și ceaiul au în comun compuși bioactivi similari, care pot avea efecte antiinflamatorii sau antioxidante. Mai mult, aceste băuturi sunt legate de un risc mai scăzut de boli cardiometabolice, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială, ceea ce ar putea, la rândul său, să reducă șansele de apariție ulterioară a demenței.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ochii pot prezice demența cu 12 ani înainte de diagnostic, arată un studiu

Descoperire revoluționară: Scanerele cerebrale prezic demența cu 9 ani înainte de apariție

Unele cazuri de demență ar putea fi o formă ascunsă de boală hepatică

Abuzul de alcool și singurătatea cresc riscul de demență precoce