Un antidepresiv ar putea trata tumorile cerebrale
Glioblastomul este o tumoare cerebrală deosebit de agresivă, care în prezent este incurabilă. Medicii oncologi pot prelungi speranța de viață a pacienților prin operații, radioterapie, chimioterapie sau intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, jumătate dintre pacienți mor în termen de douăsprezece luni de la diagnostic. Dar un antidepresiv ar putea ajuta la tratarea tumorilor cerebrale.
Medicamentele eficiente împotriva tumorilor cerebrale sunt greu de găsit, deoarece multe dintre ele nu pot traversa bariera hematoencefalică pentru a ajunge la creier. Acest lucru limitează opțiunile de tratament disponibile. Neuro-oncologii caută de ceva timp soluții mai bune pentru a identifica medicamente care pot penetra această barieră pentru tratarea tumorilor cerebrale.
O echipă de cercetători condusă de profesorul Berend Snijder, de la ETH Zurich (Elveția), a descoperit acum o substanță care combate eficient glioblastoamele, cel puțin în laborator: un antidepresiv numit vortioxetină. Oamenii de știință știu că acest medicament accesibil, deja aprobat de agenții precum FDA în SUA și Swissmedic, poate traversa bariera hematoencefalică.
Postdoctorandul Sohyon Lee, principalul autor al studiului, a descoperit acest lucru folosind o platformă specială de screening numită farmacoscopie, pe care cercetătorii au dezvoltat-o la ETH Zurich în ultimii ani.
Rezultatele studiului au fost publicate recent în jurnalul Nature Medicine.
Tratarea tumorilor cerebrale ar putea fi îmbunătățită radical
În cadrul acestei cercetări, echipa de la ETH Zurich a colaborat îndeaproape cu colegi de la diverse spitale, în special cu neurologii Michael Weller și Tobias Weiss, de la Spitalul Universitar Zurich (USZ). Prin intermediul farmacoscopiei, cercetătorii pot testa simultan sute de substanțe active pe celule vii provenite din țesuturi tumorale umane. Studiul s-a concentrat în special pe substanțele neuroactive care traversează bariera hematoencefalică, cum ar fi antidepresivele, medicamentele pentru Parkinson și antipsihoticele. În total, echipa de cercetare a testat aproximativ 130 de agenți diferiți pe țesuturi tumorale prelevate de la 40 de pacienți.
Pentru a identifica substanțele care au efect asupra celulelor canceroase, cercetătorii au utilizat tehnici de imagistică și analize computerizate. Anterior, Snijder și echipa sa foloseau platforma de farmacoscopie doar pentru a analiza cancerele de sânge și pentru a deriva opțiuni de tratament din aceste analize. Glioblastoamele sunt primele tumori solide pe care le-au investigat sistematic folosind această metodă, având ca scop reutilizarea unor medicamente existente pentru tratarea tumorilor cerebrale.
Un medicament existent, testat pe șoareci pentru a trata noi boli
Pentru screening, Lee a analizat țesuturi proaspete de cancer de la pacienți recent operați la Spitalul Universitar Zurich. Cercetătorii de la ETH Zurich au prelucrat acest țesut în laborator și l-au testat pe platforma de farmacoscopie. După două zile, cercetătorii au obținut rezultate care arătau care agenți au funcționat asupra celulelor canceroase și care nu. Rezultatele au demonstrat că unele dintre antidepresivele testate au fost neașteptat de eficiente împotriva celulelor tumorale. Aceste medicamente au funcționat bine în special atunci când au declanșat rapid o cascadă de semnalizare importantă pentru celulele progenitoare neuronale, dar care și suprimă diviziunea celulară. Vortioxetina s-a dovedit a fi cel mai eficient antidepresiv, scrie Eurek Alert.
Cercetătorii de la ETH Zurich au utilizat, de asemenea, un model computerizat pentru a testa peste un milion de substanțe în funcție de eficacitatea lor împotriva glioblastoamelor. Au descoperit că cascada de semnalizare comună între neuroni și celulele canceroase joacă un rol decisiv, explicând de ce unele medicamente neuroactive funcționează, iar altele nu.
În ultima etapă, cercetătorii de la Spitalul Universitar Zurich au testat vortioxetina pe șoareci cu glioblastom. Medicamentul a arătat o eficacitate bună în aceste teste, în special în combinație cu tratamentul standard actual.
Studii clinice pentru tratarea tumorilor cerebrale cu antidepresive
Grupul de cercetători de la ETH Zurich și USZ pregătește acum două studii clinice. În unul dintre ele, pacienții cu glioblastom vor fi tratați cu vortioxetină, pe lângă tratamentul standard (chirurgie, chimioterapie, radioterapie). În celălalt, pacienții vor primi o selecție personalizată de medicamente, stabilită pentru fiecare individ folosind platforma de farmacoscopie.
„Avantajul vortioxetinei este că este sigură și foarte accesibilă”, spune Michael Weller, profesor la Spitalul Universitar Zurich, director al Departamentului de Neurologie și coautor al studiului.
„Deoarece medicamentul a fost deja aprobat, nu trebuie să treacă printr-o procedură complexă de aprobare și ar putea completa în curând terapia standard pentru această tumoare cerebrală mortală”, continuă specialistul. El speră că oncologii vor putea să-l utilizeze în curând.
Cu toate acestea, Weller îi avertizează pe pacienți și pe rudele lor să nu obțină vortioxetină pe cont propriu și să nu o ia fără supraveghere medicală. „Încă nu știm dacă medicamentul funcționează la oameni și care este doza necesară pentru a combate tumoarea, motiv pentru care sunt necesare studii clinice. Automedicația ar reprezenta un risc imprevizibil”, spune el.
Snijder avertizează și el împotriva folosirii pripite a acestui antidepresiv pentru glioblastom: „Până acum, s-a dovedit eficient doar în culturi de celule și la șoareci”.
Cu toate acestea, el consideră că acest studiu a obținut un rezultat ideal: „Am început cu această tumoare teribilă și am găsit medicamente existente care luptă împotriva ei. Arătăm cum și de ce funcționează și în curând le vom putea testa pe pacienți”. Dacă vortioxetina se va dovedi eficientă, va fi pentru prima dată în ultimele decenii când o substanță activă este găsită pentru a îmbunătăți tratamentul glioblastomului.
Vă recomandăm să citiți și:
Parfumurile din produsele de îngrijire ar putea declanșa pubertatea timpurie la fete
Înlocuirea alimentelor ultraprocesate în dietă reduce riscul de diabet de tip 2
Pot veganii să mănânce stridii?
Miliarde de dolari, pierduți din cauza eșecului privind egalitatea de gen