Anousheh Ansari, prima femeie turistă în spațiu. „Sfatul meu pentru toată lumea este să faceți ceva ce vă place și care vă pasionează”

23 09. 2024, 14:00

Anousheh Ansari, antreprenoare americană de origine iraniană, este prima femeie turistă spațială, prima persoană de origine iraniană și prima femeie musulmană care a mers în spațiu.

Anousheh Ansari s-a născut la 12 septembrie 1966 în Mashhad, Iran, în 1984 emigrând în Statele Unite ale Americii. Ansari a obținut o diplomă de licență în inginerie electronică și informatică de la Universitatea George Mason și un master în inginerie electrică de la Universitatea George Washington.

Imediat după absolvire, a început să lucreze la MCI (a fost a doua cea mai mare companie de telefonie interurbană din Statele Unite, după AT&T), în acea perioadă cunoscându-și viitorul soț, Hamid Ansari (cei doi s-au căsătorit în 1991).

Do ani mai târziu, Ansari a cofondat Telecom Technologies, Inc. care a fost ulterior achiziționată de Sonus Networks, Inc. pentru aproximativ 550 de milioane de dolari, iar în 2006 a cofondat Prodea Systems, compania Internet of Things, în cadrul căreia a fost primul director executiv.

La 18 septembrie 2006, la câteva zile după ce a împlinit 40 de ani, Anousheh Ansari a devenit prima femeie turistă spațială, prima persoană de origine iraniană și prima femeie musulmană care a mers în spațiu. Ansari a participat la o misiune de zbor spațial prin intermediul Space Adventures, Ltd., înlocuindu-l pe Enomoto Daisuke pe Soyuz TMA-9 din cauza unei descalificări medicale. A participat la misiune alături de comandantul Mihail Tyurin și de inginerul de zbor Michael Lopez-Alegria. În timpul celor nouă zile petrecute pe ISS (Stația Spațială Internațională), Anousheh Ansari a efectuat experimente pentru Agenția Spațială Europeană și a devenit prima persoană care a scris un blog din spațiu. În afară de asta, cât timp s-a aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, Ansari a acceptat să efectueze o serie de experimente în numele Agenției Spațiale Europene, inclusiv cercetarea mecanismelor care stau la baza anemiei, cum influențează schimbările din mușchi durerile lombare, consecințele radiațiilor spațiale asupra membrilor echipajului ISS și diferite specii de microbi care și-au făcut un „cămin” pe stația spațială. S-a întors pe Pământ la 29 septembrie 2006, aterizând în Kazahstan.

Deși nu au fost date publicității cele mai multe detalii privind colaborarea între ea și reprezentanții NASA, presa a speculat faptul că aceasta ar fi plătit aproximativ 20 de milioane de dolari pentru participarea sa la misiune. De asemenea, s-a scris că începutul anului 2006 s-a antrenat în cadrul centrului pentru zboruri spațiale din Star City, Rusia, inițial în calitate rezervă a lui Enomoto Daisuke, un om de afaceri japonez. Atunci când Enomoto a fost descalificat să zboare în misiune din motive medicale, Ansari l-a înlocuit în echipajul de zbor al Soyuz TMA-9.

Zborul în cadrul căruia care a participat Ansari a beneficiat de o acoperire semnificativă din partea televiziunii de stat iraniene, astronauta fiind lăudată în presa iraniană, iar publicații precum Hambastegi și Jam-e-Jam Daily scriind zilnic articole despre călătoria acesteia în spațiu.

„Mă simt minunat aici. A fost mai mult decât mă așteptam și mă bucur de fiecare secundă. Întreaga experiență a fost minunată.” (Anousheh Ansari)

Biografia ei, My Dream of Stars: From Daughter of Iran to Space Pioneer, scrisă împreună cu Homer Hickam, a fost publicată de Palgrave Macmillan în 2010. (Homer Hadley Hickam Jr, născut în 1945, este un scriitor american, veteran al războiului din Vietnam și fost inginer NASA, care a pregătit primii astronauți japonezi. Cartea sa de memorii Rocket Boys din 1998 a fost un best-seller New York Times și a stat la baza filmului October Sky din 1999).

În diversele interviuri care i s-au luat, Anousheh Ansari a declarat că nu se consideră un „turist spațial” și că preferă titlul de „participant la zborurile spațiale”.

Ansari este membră a Vision Circle al Fundației X PRIZE, precum și a Consiliului de Administrație al acesteia, iar împreună cu Amir Ansari, cumnatul ei, a făcut donat mai multe milioane de dolari fundației X PRIZE, la 5 mai 2004, cu ocazia celei de-a 43-a aniversare a zborului spațial suborbital al lui Alan Shepard. Fundația X PRIZE a fost redenumită oficial Ansari X PRIZE pentru a onora donația lor. În afară de asta, familia Ansari a investit, de asemenea, și într-un parteneriat cu Space Adventures, Ltd. și Agenția Federală Spațială a Federației Ruse (FSA) pentru a crea o flotă de vehicule de zbor spațial suborbital (Space Adventures Explorer) pentru uz comercial la nivel mondial.

„Sper să inspir pe toată lumea – în special femeile și fetele din întreaga lume și din țările din Orientul Mijlociu care nu se bucură de aceleași oportunități precum acelea ale bărbaților – să nu renunțe la visele lor și să le urmeze. Poate că uneori li se pare imposibil. Dar eu cred că își pot realiza visele dacă le păstrează în inimă, le cultivă, caută oportunități și le transformă în realitate”. (Anousheh Ansari)

Anousheh Ansari a fost distinsă, printre multe altele, cu Premiul de excelență antreprenorială al Universității George Mason, Premiul pentru realizări deosebite ale absolvenților de la Universitatea George Washington, Premiul Ernst & Young pentru antreprenor al anului pentru regiunea de sud-vest și Premiul Horatio Alger. Sub conducerea sa, Telecom Technologies, Inc. a fost recunoscută drept una dintre cele 500 de companii cu cea mai rapidă creștere. În 2001, a fost distinsă de Working Woman cu premiul național de excelență antreprenorială, la 20 decembrie 2012, a primit un doctorat onorific în științe de la Universitatea George Mason, universitatea sa de suflet, iar în 2015, National Space Society i-a acordat lui Ansari premiul Space Pioneer Award pentru „serviciile aduse comunității spațiale”.

Anousheh Ansari locuiște în Plano, Texas, alături de soțul ei Hamid Ansari.

„Dacă oamenii ar putea vedea Pământul de aici de sus, dacă l-ar vedea fără granițe, dacă l-ar vedea fără diferențe de rasă sau religie, ar avea o perspectivă complet diferită. Pentru că atunci când îl vezi din acest unghi, nu te poți gândi la casa sau la țara ta. Tot ce poți vedea este un singur Pământ…”. (Anousheh Ansari)

Sursa:

https://www.britannica.com/money/Anousheh-Ansari

Vă mai recomandăm să citiți și:

Christina Koch, prima femeie care va merge pe Lună. „Faceți ceea ce vă sperie; nu vă feriți de lucrurile care credeți că ar putea fi inaccesibile”

Maria Cuțarida-Crătunescu, prima femeie medic din România

Smaranda Brăescu, Regina Înălțimilor, prima femeie parașutist a României

Mae Jemison, prima femeie afro-americană care a ajuns în spațiu