Mark Shuttleworth, primul african în spațiu

21 09. 2024, 14:30

Mark Richard Shuttleworth (n.1973) este un om de afaceri din Africa de Sud, cunoscut mai ales pentru că a fondat Canonical Ltd., compania care a dezvoltat popularul sistem de operare Linux Ubuntu. A intrat în istorie ca primul african care a ajuns în spațiu ca turist, în 2002, în același timp fiind al doilea turist spațial, după omul de afaceri și inginerul american Dennis Tito, care în aprilie 2001 a călătorit în spațiu pe banii lui, la bordul navei Soyuz-TM32, petrecând aproape opt zile pe orbită ca membru al echipajului ISS EP-1, o misiune de vizită la Stația Spațială Internațională.

Shuttleworth locuiește în prezent la Londra și are dublă cetățenie sud africană și engleză.

Născut la 18 septembrie 1973, în Welkom, Free State, Africa de Sud, Shuttleworth a urmat școli prestigioase precum Western Province Preparatory School și Bishops/Diocesan College. A obținut o diplomă de licență în științe comerciale, finanțe și sisteme informatice la Universitatea din Cape Town. În calitate de student, a fost implicat în instalarea primelor conexiuni de internet la universitatea sa.

În 1995, Shuttleworth a fondat Thawte Consulting, o companie specializată în certificate digitale și securitate pe internet. În decembrie 1999, a vândut Thawte către VeriSign pentru 575 milioane de dolari. În septembrie 2000, a înființat HBD Venture Capital (Here be Dragons), un incubator de afaceri și furnizor de capital de risc, administrat în prezent de Knife Capital. În martie 2004, a fondat Canonical Ltd., pentru promovarea și susținerea comercială a proiectelor de software liber, precum Ubuntu.

De asemenea, a fost implicat în Debian încă din anii 1990 (Debian, cunoscut și sub numele de Debian GNU/Linux, este o distribuție Linux compusă din software liber și open-source și, opțional, firmware sau software non-liber dezvoltat de Proiectul Debian, sprijinit de comunitate, care a fost înființat de Ian Murdock la 16 august 1993) și a înființat Fundația Shuttleworth în 2001 pentru a sprijini proiectele de inovare socială din Africa de Sud.

Pe lângă realizările sale în domeniul tehnologiei, Shuttleworth este un susținător al software-ului open-source și a investit în diverse startup-uri.

La 25 aprilie 2002, Shuttleworth a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan la bordul navei Soyuz TM-34 împreună cu doi astronauți, comandantul rus Iury Gidzenko și inginerul de zbor Roberto Vittori din Italia, și a andocat două zile mai târziu la ISS. A intrat astfel în istorie ca fiind primul african care a călătorit în spațiu ca turist spatial. În timpul misiunii sale de opt zile, a participat la experimente legate de SIDA și de cercetarea genomului pe Stația Spațială Internațională, înainte de a reveni pe Pământ. Înaintea călătoriei sale spațiale, Mark Shuttleworth a urmat un an de pregătire și instruire în Kazahstan și la Star City, o zonă din Moscova, Rusia, care găzduiește din anii 1960 Centrul de pregătire a cosmonauților, acolo unde s-a antrenat inclusiv Iuri Gagarin, primul om care a realizat o misiune pe orbita terestră, la 12 aprilie 1961.

Mark a efectuat mai multe experimente în timpul zborului său spatial, inclusiv, și în premieră, evaluaarea impactul gravitației zero asupra dezvoltării celulelor stem și a embrionilor. Un altul a avut ca scop determinarea efectului microgravitației asupra sistemului cardiovascular și a mușchilor. Un al treilea a fost o încercare de cristalizare a proteinelor HIV în imponderabilitate, în speranța că, atunci când vor fi radiografiate, acestea vor oferi o imagine exactă a structurii virusului, toate experimentele sale fiind gestionate de oameni de știință sud-africani de talie mondială de la Universitățile din Cape Town, Stellenbosch și Port Elizabeth, în colaborare cu experți ruși în domeniul științelor spațiale.

Shuttleworth are dublă cetățenie, sud-africană și britanică, și are o avere estimată la 500 de milioane de lire sterline, potrivit Sunday Times Rich List din 2020.

Este, de asemenea, un aventurier avid care a întreprins numeroase expediții, inclusiv drumeții în Antarctica și pe vârfurile unora dintre cei mai înalți munți din lume, printre care Everest (Asia).

Shuttleworth este și un renumit filantrop și un activist implicat în protejarea vieții sălbatice, în special în Africa, preocupându-se de speciile pe cale de dispariție și conservarea biodiversității continentului. Prin valorificarea progreselor în domenii precum analiza datelor, teledetecția și inteligența artificială, Shuttleworth încercă să îmbunătățească strategiile de monitorizare, urmărire și protecție a speciilor pe cale de dispariție. În plus, inițiativele lui Shuttleworth implică adesea colaborarea cu principalele comunități locale, organizațiile de conservare și agențiile guvernamentale pentru a dezvolta planuri holistice de conservare care să aducă beneficii atât pentru animalele sălbatice, cât și pentru oameni.

Surse:

https://facts.net/celebrity/13-extraordinary-facts-about-mark-shuttleworth/

https://www.britannica.com/money/Mark-Shuttleworth

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce totul în spațiu este mereu în mișcare?

Astronomii au răspunsul: De ce a apărut un semn uriaș de întrebare în spațiul cosmic?

Mae Jemison, prima femeie afro-americană care a ajuns în spațiu

Alan Shepard, primul american în spațiu și singurul om care a jucat golf pe Lună