Pot veganii să mănânce stridii?
Alex Karol are fantezii cu privire la următoarea dată când va avea ocazia să înghită niște stridii proaspete. „Le mănânc cu suc de lămâie, șalote și câteva picături de sos picant. Uneori, iau câteva cu un strop de vodcă”, spune publicista din Londra și Toronto.
Prețul îi limitează pofta de stridii la o singură masă pe lună, așa că până și simplul fapt de a vorbi despre ele îi face poftă.
„Îmi plac foarte, foarte mult – chiar foarte mult. Mi-aș dori să mănânc stridii în fiecare zi din viața mea”, spune ea.
Ce este veganismul „bivalv”
Stridiile nu sunt pe gustul tuturor, dar entuziasmul lui Karol pentru ele este o surpriză – pentru că ea este vegană. De altfel, ea este și foarte strictă: nu consumă nici măcar miere.
Cu câțiva ani în urmă, însă, a constatat că se străduiește să obțină anumite substanțe nutritive în cantități adecvate doar din plante, iar cineva i-a sugerat ideea că poți mânca stridii și să fii în același timp vegan. Se numea „veganism bivalv” – iar Karol a fost convinsă.
„Am fost atât de încântată să readuc stridiile în viața mea”, spune ea, adăugând, totuși, că „am impresia că mulți oameni cred că eu am inventat regula și că nu este ceva real”, notează The Guardian.
Veganismul bivalv se bazează pe ideea că moluștele precum midiile și stridiile nu au creier și nu sunt capabile să proceseze durerea, astfel încât consumul lor nu provoacă suferință animalelor. Acest lucru a provocat o dezbatere filosofică: veganii pot consuma stridii?
Discursul nu poate fi doar în alb și negru
Conform Vegan Society, „în termeni dietetici, [veganismul] desemnează practica de a renunța la toate produsele derivate integral sau parțial de la animale”.
Maisie Stedman, un purtător de cuvânt al organizației caritabile britanice, spune că aceasta „înțelege cuvântul animal ca referindu-se la întregul regn animal. Adică toate vertebratele și toate nevertebratele pluricelulare. Stridiile și alte bivalve sunt nevertebrate și, ținând cont de acest lucru, nu este vegan să le consumi”.
Cu toate acestea, unele voci spun că argumentul este mai nuanțat.
Filosoful Peter Singer subliniază: „Poți spune că, prin definiție, un vegan nu va mânca stridii. Dar asta nu rezolvă problema etică: Este ceva rău în a mânca stridii?”
Singer este profesor emerit de bioetică la Universitatea Princeton din New Jersey, SUA, iar în 1975 a publicat Animal Liberation, o carte care pledează pentru un tratament mai etic al animalelor.
El a decis să fie aproape exclusiv vegan, pentru a „nu fi complice la provocarea de suferințe inutile niciunei ființe”. Însă, ocazional, se bucură de o stridie, considerând că stridiile nu suferă.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un geamăn vegan și unul care consumă carne au dezvăluit o schimbare interesantă în vârsta biologică
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un român?
Dieta vegană îmbunătățește sănătatea inimii în doar 8 săptămâni, arată un studiu