Înlocuirea alimentelor ultraprocesate în dietă reduce riscul de diabet de tip 2
Persoanele care consumă mai multe alimente ultraprocesate (UPF) prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, dar acest risc poate fi redus prin consumul în schimb de alimente mai puțin procesate, relevă un nou studiu condus de cercetători de la UCL.
Studiul, publicat în The Lancet Regional Health – Europe în colaborare cu experți de la Universitatea din Cambridge și Imperial College din Londra, a investigat relația dintre gradul de prelucrare a alimentelor și riscul de diabet de tip 2, inclusiv ce tipuri de UPF prezintă cel mai mare risc.
Echipa a analizat aportul de UPF și rezultatele asupra sănătății pentru 311 892 de persoane din opt țări europene pe o perioadă medie de 10,9 ani, timp în care 14 236 de persoane au dezvoltat diabet de tip 2.
Ei au constatat că fiecare creștere cu 10% a cantității de alimente ultraprocesate din dieta unei persoane este legată de o creștere cu 17% a riscului de diabet de tip 2, dar acest risc poate fi redus prin consumul de alimente mai puțin procesate.
Grupurile UPF cu cel mai mare risc au fost gustările savuroase, produsele pe bază de animale, cum ar fi carnea procesată, mâncărurile gata preparate și băuturile îndulcite cu zahăr și îndulcite artificial, ceea ce sugerează că ar trebui acordată o atenție deosebită acestor alimente pentru a contribui la combaterea problemelor de sănătate.
Legătura dintre alimente și riscul de diabet de tip 2
Gradul de prelucrare al alimentelor este cel mai adesea evaluat utilizând clasificarea Nova, care împarte alimentele în patru grupe: alimente neprocesate sau minim prelucrate (MPF), cum ar fi ouăle, laptele și fructele; ingrediente culinare prelucrate (PCI), cum ar fi sarea, untul și uleiul; alimente prelucrate (PF), cum ar fi conservele de pește, berea și brânza; și alimente ultraprocesate, cum ar fi mâncărurile mixte gata de consum/încălzite, gustările sărate, dulciurile și deserturile.
Cauzele exacte ale legăturii dintre UPF și diabetul de tip 2 nu sunt confirmate, deși se crede că mai mulți factori sunt în joc, inclusiv consumul excesiv și creșterea în greutate. Într-un studiu, creșterea grăsimii corporale a reprezentat aproximativ jumătate din asociere.
„Știm că alimentele ultraprocesate sunt asociate cu un risc mai mare de anumite boli, cum ar fi diabetul de tip 2. Așa cum era de așteptat, constatările noastre confirmă această legătură și arată că fiecare creștere cu 10% a dietei din UPF crește considerabil riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
În cadrul studiului, cercetătorii de la UCL au analizat date din studiul EPIC, care a investigat relația dintre alimentație, stilul de viață și factorii de mediu și incidența bolilor cronice la mai mult de o jumătate de milion de europeni de-a lungul timpului.
Cauzele exacte ale legăturii nu sunt confirmate
Analiza suplimentară a datelor a fost efectuată pentru a separa UPF în nouă subgrupuri1 pentru a înțelege mai bine modul în care nivelul de prelucrare afectează riscul de diabet de tip 2.
Pe lângă analiza modului în care consumul de UPF a afectat riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2, cercetătorii au efectuat o modelare de substituție a datelor pentru a vedea cum, teoretic, înlocuirea unui grup alimentar Nova cu altul ar afecta riscul de diabet de tip 2.
Rezultatele au arătat că înlocuirea a 10% din UPF în dietă cu 10% din MPF/PCI a redus riscul de diabet de tip 2 cu 14%.
Înlocuirea a 10% din UPF în dietă cu 10% din PF a redus riscul de diabet cu 18%. Autorii spun că acest lucru se poate datora faptului că 30-50% din aportul de PF în acest studiu a provenit din bere și vin, care au fost asociate cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2 într-un studiu EPIC anterior. PF include, de asemenea, nuci sărate, pâine artizanală și fructe și legume conservate.
Analiza celor nouă subgrupuri UPF a arătat că gustările savuroase, produsele pe bază de animale, mâncărurile gata preparate și băuturile îndulcite cu zahăr și îndulcite artificial au fost asociate cu o incidență mai mare a diabetului de tip 2, scrie EurekAlert.
Proporțiile ridicate ale acestor alimente mai puțin sănătoase au contribuit la riscul general de diabet de tip 2.
Cu toate acestea, pâinea, biscuiții și cerealele pentru micul dejun, dulciurile și deserturile UPF și alternativele pe bază de plante au fost asociate cu o incidență mai scăzută a diabetului de tip 2.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Un mic dejun extrem de popular și considerat sănătos poate crește riscul de diabet
Un test de sânge anticipează riscul de Alzheimer, diabet şi alte afecţiuni
Un compus natural din măsline ar putea trata diabetul și obezitatea