Aproape 200 de activiști au murit la manifestații pentru apărarea mediului în 2023

19 09. 2024, 12:00
Sursa foto: Profimedia

Aproape 200 de persoane au fost ucise în anul 2023 la manifestații pentru apărarea mediului, mai mult de o treime dintre asasinate având loc în Columbia, arată un raport recent.

Potrivit evidenței ONG-ului Global Witness, în 2023, la fiecare două zile a fost ucis câte un activist de mediu – de la militanți care s-au pronunțat împotriva proiectelor miniere la comunități indigene vizate de grupuri de crimă organizată.

Columbia, Brazilia, Mexic și Honduras au fost țările cele mai letale pentru persoanele care încearcă să își protejeze pământurile și ecosistemele, reprezentând peste 70% din totalul crimelor înregistrate la nivel global.

„O situație pur și simplu inacceptabilă”

Global Witness a declarat că a fost adesea dificil să se stabilească un factor direct al crimelor, multe rămânând nepedepsite, dar a constatat că mineritul a fost cel mai important factor anul trecut, cu 25 de crime legate de această industrie, potrivit The Guardian.

„Pe măsură ce criza climatică se accelerează, cei care își folosesc vocea pentru a apăra cu curaj planeta noastră sunt întâmpinați cu violență, intimidare și crimă. Datele noastre arată că numărul crimelor rămâne alarmant de mare, o situație pur și simplu inacceptabilă”, a declarat Laura Furones, autorul principal al raportului pentru Global Witness.

Dintre cei uciși în 2023, 43% proveneau din comunități indigene. Aproape 90% dintre cei uciși au fost bărbați. Cifrele de anul trecut ridică totalul crimelor înregistrate la 2.106 din 2012, când Global Witness a început să raporteze datele.

În timp ce președintele columbian, Gustavo Petro, s-a angajat să oprească violența împotriva activiștilor de mediu, cifrele sugerează că acesta a fost până acum ineficient în stoparea violenței.

Potrivit raportului, zeci de asasinate au avut loc în sud-vestul țării, unde comunitățile sunt adesea prinse în focul violențelor legate de traficul de droguri și de cultivarea plantei coca.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Doi activiști au aruncat cu vopsea peste pietrele de la Stonehenge, vechi de 5.000 de ani

Activiștii pentru drepturile animalelor au vandalizat un portret al regelui Charles

Acordul climatic COP28, criticat de activiști: Țările dezvoltate au obținut ce și-au dorit

David Bale, tatăl actorului Christian Bale și unul dintre cei mai mari activiști pentru protejarea mediului și drepturile animalelor