O coliziune între o galaxie eliptică și o galaxie spirală, eveniment cunoscut drept Arp 107, pare să fi creat o imagine „zâmbitoare” cu doi „ochi luminoși” și un „zâmbet larg semicircular”.
Regiunea din spațiul cosmic a mai fost observată cu Telescopul Spațial Spitzer de la NASA în 2005, dar Telescopul Spațial James Webb a revizitat-o acum în rezoluție mult mai mare.
Galaxia spirală este clasificată drept galaxie Seyfert, unul dintre cele două mari grupuri de galaxii active, alături de galaxiile care găzduiesc quasari. Galaxiile Seyfert nu sunt așa de luminoase și îndepărtate precum quasarii, ceea ce le face un loc bun pentru studiul fenomenelor în lumina infraroșie.
Această pereche de galaxii este similară cu Galaxia Roată de Car, una dintre primele galaxii observate de Webb. Structura Arp 107 ar fi putut arăta la fel ca Roată de Car, dar având în vedere că galaxia eliptică a avut o coliziune excentrică în loc de o lovitură directă, galaxia spirală și-a pierdut doar brațele spiralate.
Coliziunile dintre galaxii pot comprima gazul, astfel că sunt îmbunătățite condițiile pentru formarea de stele. Pe de altă parte, așa cum a dezvăluit Telescopul Webb, coliziunile răspândesc în jur cantități mari de gaz, astfel că noile stele pot fi private de materialul de care au atâta nevoie pentru a se forma, transmite NASA.
Cercetătorii au explicat că Webb a surprins aceste galaxii în timpul procesului de fuziune, care va dura sute de milioane de ani. Pe măsură ce galaxiile își revin după haosul coliziunii, Arp 107 și-ar putea pierde „zâmbetul”, dar astronomii cred că se va transforma în ceva mult mai interesant.
Structura Arp 107 este aflată la 465 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ, în constelația Leul Mic (Leo Minor).
Telescopul Spațial James Webb a găsit o gaură neagră care își omoară propria galaxie
Criza din cosmologie, aproape rezolvată cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb
Telescopul James Webb a surprins o fuziune uluitoare în Universul îndepărtat
Telescopul Webb a detectat vremea de pe o exoplanetă aflată la 280 de ani-lumină depărtare