Apneea ar putea fi tratată cu un medicament pentru epilepsie

18 09. 2024, 13:00

Un medicament pentru epilepsie ar putea ajuta la prevenirea simptomelor pentru pacienții care suferă de apnee, potrivit unei cercetări.

Apneea obstructivă în somn este o problemă respiratorie frecventă care afectează aproximativ una din 20 de persoane, potrivit National Institute for Health and Care Excellence din Anglia.

Pacienții sforăie adesea puternic, iar respirația se oprește în timpul nopții și se pot trezi de mai multe ori. Acest lucru nu numai că provoacă oboseală, dar poate crește și riscul de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet de tip 2.

Aparatele complicate, singurele metode actuale

Un studiu internațional a identificat faptul că un medicament pentru epilepsie este asociat cu o reducere semnificativă a simptomelor apneei în somn, potrivit The Guardian.

Constatările au demonstrat că există opțiuni posibile pentru cei care nu pot utiliza mijloace mecanice de respirație, cum ar fi aparatele cu presiune pozitivă continuă în căile respiratorii.

Profesorul Jan Hedner, de la spitalul universitar Sahlgrenska și Universitatea din Göteborg din Suedia, a declarat: „Tratamentul standard pentru apneea obstructivă în somn este dormitul cu un aparat care suflă aer printr-o mască facială pentru a menține căile respiratorii deschise. Din păcate, mulți oameni consideră că aceste aparate sunt greu de utilizat pe termen lung, astfel încât este nevoie să se găsească tratamente alternative.”

Cercetătorii au efectuat un studiu controlat pe aproape 300 de pacienți cu apnee obstructivă în somn din Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania și Spania care nu foloseau aparatele. Aceștia au fost împărțiți în patru grupuri și li s-a administrat una dintre cele trei concentrații de sulthiame sau un placebo.

Rezultatele, vizibile după numai 12 săptămâni

Studiul a măsurat respirația pacienților, nivelurile de oxigen, ritmul cardiac, mișcările ochilor, precum și activitatea cerebrală și musculară în timpul somnului, la începutul studiului, după patru săptămâni și după 12 săptămâni.

S-a constatat că, după 12 săptămâni, cei care au luat sulthiame au avut cu până la 50% mai puține situații în care respirația lor s-a oprit și niveluri mai ridicate de oxigen în sânge în timpul somnului. Efectele au fost cele mai pronunțate în cazul celor mai mari doze de medicament.

Hedner a explicat că rezultatele arată că sulthiame ar putea fi un tratament eficient pentru această afecțiune, însă este necesar un studiu mai amplu pentru a confirma efectele respiratorii benefice ale medicamentului pe un grup mai mare de pacienți cu apnee în somn.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dozele mari de medicamente ADHD pot provoca efecte secundare grave, avertizează un studiu

Efectele „miraculoase” ale medicamentelor de slăbit nu sunt chiar așa cum spun studiile

Fructul pe care nu trebuie să-l consumi dacă ești sub tratament medicamentos

Un medicament a restabilit amintirile pierdute din cauza bolii Alzheimer