Ce au descoperit cercetătorii în creierul oamenilor care suferă de depresie?

18 09. 2024, 12:00

Cercetătorii au obținut noi informații despre cum și de ce unele persoane suferă de depresie după ce au descoperit că o anumită rețea cerebrală este mult mai mare la persoanele diagnosticate cu această afecțiune.

Suprafața creierului este o cutie de joncțiune de comunicare în care diferite zone comunică între ele pentru a efectua anumite procese. Dar există o cantitate limitată de spațiu pe care aceste rețele îl pot împărți, potrivit The Guardian.

Acum, cercetătorii spun că la persoanele cu depresie, o parte mai mare a creierului este implicată în rețeaua care controlează atenția la recompense și amenințări decât la cei fără depresie.

„(Rețeaua, n.r.) Ocupă mai mult spațiu pe suprafața creierului decât vedem că este tipic la persoanele sănătoase”, a declarat Dr. Charles Lynch, coautor al cercetării, de la Weill Cornell Medicine din New York.

Porțiunea cu pricina, mai mare cu 73% la pacienții cu depresie

El a adăugat că expansiunea a însemnat că dimensiunea altor rețele cerebrale – adesea învecinate – a fost mai mică. Lynch și colegii săi raportează modul în care au utilizat cartografierea funcțională de precizie, o nouă abordare a imagisticii creierului care analizează o serie de scanări fMRI (RMN funcțional) ale fiecărui individ.

Echipa a aplicat această metodă la 141 de persoane cu depresie și 37 de persoane fără depresie, ceea ce le-a permis să măsoare cu exactitate dimensiunea rețelelor cerebrale ale fiecărui participant. Apoi au luat dimensiunea medie pentru fiecare grup.

Aceștia au constatat că o parte a creierului numită rețeaua frontostriatală a fost extinsă cu 73% în medie la participanții cu depresie, comparativ cu persoanele sănătoase.

Aceste date au fost susținute de o analiză a scanărilor cerebrale individuale colectate anterior de la 932 de persoane sănătoase și 299 cu depresie.

Echipa a afirmat că dimensiunea acestei rețele cerebrale la persoanele cu depresie nu s-a modificat în funcție de timp, dispoziție sau tratament de stimulare magnetică transcraniană.

Un factor de risc pentru dezvoltarea depresiei

Cu toate acestea, semnalele cerebrale dintre diferite părți ale rețelei au devenit mai puțin sincronizate atunci când participanții prezentau anumite simptome de depresie, aceste modificări fiind asociate și cu severitatea viitoarelor simptome.

Echipa a adăugat că o analiză a scanărilor cerebrale de la 57 de copii care au continuat să dezvolte depresie în adolescență a arătat că această rețea cerebrală a fost extinsă cu ani înainte de apariția simptomelor lor, în timp ce a fost extinsă și la adulții cu depresie cu debut tardiv.

Cercetătorii au afirmat că acest lucru sugerează că o rețea cerebrală extinsă ar putea fi un factor de risc pentru dezvoltarea depresiei, mai degrabă decât o consecință a afecțiunii.

Echipa a adăugat că rezultatele lor ar putea oferi o modalitate de a explora dacă anumite persoane pot fi expuse unui risc crescut de a dezvolta depresie și ar putea contribui la dezvoltarea unor tratamente personalizate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un studiu a arătat în premieră ce se întâmplă în creierul femeilor în timpul sarcinii

Cum sunt dezavantajați oamenii pentru că au un creier mai mare?

Un studiu dezvăluie unde „trăiește” dragostea în creier

Efectul înfiorător pe care îl are alimentația proastă asupra creierului