O echipă de cercetători a găsit mai multe găuri negre decât s-ar fi așteptat în Universul timpuriu

19 09. 2024, 17:00

Cu ajutorul Telescopului Spațial Hubble de la NASA, o echipă internațională de cercetători a descoperit mai multe găuri negre în Universul timpuriu decât se credea că ar exista până acum. Descoperirea îi poate ajuta pe savanți să înțeleagă cum au fost create găurile negre supermasive.

Momentan, oamenii de știință nu înțeleg pe deplin cum s-au format primele găuri negre, la scurt timp după Big Bang. Se știe că găurile negre supermasive, care pot cântări mai multe decât un miliard de Sori, există în centrul mai multor galaxii.

„Multe dintre aceste obiecte par să fie mai masive decât am crezut inițial că ar putea fi în vremuri atât de timpurii – fie s-au format deja masive, fie au crescut extrem de rapid”, a explicat Alice Young, doctorand la Universitatea din Stockholm și unul dintre autorii studiului publicat în The Astrophysical Journal Letters.

Găurile negre joacă un rol important în viața galaxiilor

Găurile negre joacă un rol important în ciclul de viață al galaxiilor, dar există incertitudini majore în înțelegerea noastră cu privire la modul în care galaxiile evoluează. Pentru a obține o imagine completă a legăturii dintre galaxie și evoluția găurii negre, cercetătorii au folosit Telescopul Hubble pentru a afla câte găuri negre există într-o populație de galaxii slabe, pe vremea când Universul avea doar câteva procente din vârsta sa actuală.

Observațiile inițiale au fost fotografiate din nou cu Telescopul Hubble după câțiva ani. Astfel, echipa de cercetători a putut să măsoare variațiile luminozității galaxiilor. Aceste variații sunt un semn revelator al găurilor negre. Echipa a identificat mai multe găuri negre decât au fost găsite anterior prin alte metode, potrivit ScienceDaily.

Găuri negre formate prin prăbușirea unor stele masive și pure

Noile observații sugerează că unele găuri negre s-au format probabil prin prăbușirea unor stele masive și pure în timpul primului miliard de ani de timp cosmic. Aceste tipuri de stele pot exista doar în vremuri foarte timpurii în Univers, deoarece stelele din generația ulterioară sunt poluate de rămășițele de stele care au trăit și au murit deja. Alte alternative pentru formarea găurilor negre includ prăbușirea norilor de gaz, fuziunile stelelor în grupuri masive și găurile negre „primordiale” care s-au format în primele câteva secunde după Big Bang. Având acum aceste noi informații despre formarea găurilor negre, cercetătorii pot construi modele mai precise pentru formarea galaxiilor.

Astronomii efectuează, de asemenea, observații cu Telescopul Spațial James Webb de la NASA pentru a căuta găurile negre galactice care s-au format la scurt timp după Big Bang, pentru a înțelege cât de masive erau și unde se aflau.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii au aflat viteza de rotație a unei găuri negre supermasive

Astronomii au observat pentru prima dată coliziunea dintre două găuri negre din Universul antic

Astronomii au cântărit cea mai grea pereche de găuri negre descoperită vreodată

Cele mai apropiate găuri negre de Pământ, descoperite în roiul stelar Hiade